De ce sa nu amani tratamentul cu implant dentar

Atunci cand sunt intrebati care este cea mai buna metoda de inlocuire a unui dinte pierdut, medicii stomatologi ofera, fara ezitare, acelasi raspuns: tratamentul cu implant dentar.

Este vorba despre o piesa din titan, zirconiu sau alt material 100% biocompatibil cu organismul uman, care tine locul de radacina a dintelui si permite montarea unei lucrari fixe definitive.

Metoda este potrivita pentru toate persoanele adulte care, indiferent de motiv, au pierdut unul sau mai multi dinti. Atat pentru tineri, cat si pentru varstnici, trebuie tinut cont de un aspect foarte important: este nevoie sa se intervina la cat mai putin timp dupa pierderea dintelui. Altfel, riscurile pentru starea de sanatate devin majore.

Resorbtia osoasa

Unul dintre cele mai neplacute fenomene care au loc atunci cand nu se intervine cu un implant dentar in primele luni dupa caderea sau extractia dintelui este asa-numita resorbtie osoasa. Este vorba despre pericolul de subtiere si de atrofiere a tesutului osos, care creeaza atat probleme estetice, cat si functionale.

Explicatia producerii acestui fenomen nu este una complicata. Atunci cand pe o arcada sunt prezenti toti dintii, presiunea creata in timpul mestecarii alimentelor se distribuie in mod uniform pe gingii. Insa, cand apare un spatiu gol, tesutul osos corespunzator acestuia nu mai este stimulat in timpul masticatiei, iar presiunea este redistribuita intre dintii ramasi. Nemaifiind stimulat corespunzator, tesutul osos incepe sa se atrofieze.

De aici pot sa apara numeroase alte complicatii daca nu se intervine rapid cu un implant dentar. De exemplu, dintii invecinati sunt suprasolicitati si predispusi la abraziune, fisuri si fracturi. Muscatura nu se mai desfasoara corespunzator, ceea ce afecteaza procesul de digestie. De asemenea, chiar si expresiile faciale pot fi perturbate de existenta unui spatiu gol in cavitatea bucala.

Migratia dentara

Un alt fenomen nedorit care poate sa apara atunci cand tratamentul cu implant dentar nu este urmat la timp este migratia dentara, adica deplasarea dintilor din pozitiile lor anatomice corecte in directii opuse.

Procesul se desfasoara in timp, atunci cand apare un spatiu gol pe maxilar sau pe mandibula. Dintr-o tendinta naturala de a compensa aceasta situatie, de a umple un gol nefiresc, restul dintilor, incepand cu cei invecinati, isi modifica pozitia, inclinandu-se si deplasandu-se. In timp, acest fenomen duce la schimbari ireversibile.

Consecintele sunt nefaste pentru starea de sanatate a cavitatii bucale si a intregului organism. Se ajunge la expunerea radacinilor, ceea ce sporeste atat riscul aparitiei cariilor, cat si a pungilor parondontale. Se creeaza un mediu favorabil pentru bacterii, iar de aici nu este decat un pas pana la aparitia bolii parodontale. Pe de alta parte, micsorarea spatiului lipsa poate ajunge sa impiedice plasarea viitorului implant.

Avantajele unei interventii rapide

Un implant dentar inserat la timp previne aparitia tuturor acestor probleme si ofera numeroase alte avantaje. Are loc imbunatatirea aspectului estetic al zambetului si al intregii fete si chiar se constata disparitia defectelor de fonatie si pronuntarea corecta a tuturor sunetelor si cuvintelor.

Functia masticatiei se desfasoara in mod corespunzator, ceea ce previne aparitia problemelor gastrice. Pacientii se pot bucura din nou de gustul mancarurilor preferate, oricare ar fi temperatura sau consistenta acestora.

In concluzie, un implant dentar este cu atat mai eficient cu cat este inserat mai curand dupa pierderea dintelui. Nu mai sta pe ganduri, ci ai grija de sanatatea ta, oferindu-ti cel mai bun tratament!