Depresia la varstnici. Nu se neglijeaza, se trateaza la psiholog

Ne-am obisnuit sa-i vedem pe varstnicii nostri cu tot felul de boli si neputinte. Dar batranetea nu trebuie legata neaparat de boli si dificultati. Poti sa fii batran si sanatos, sa te bucuri de varsta ta si sa fii o binecuvantare pentru copii si nepoti. Dar pentru ca batranetea ta sa arate asa se presupune ca si anii de dinaintea ei sa fi fost unii in care ai acordat atentie sanatatii tale. Dar, daca ai ajuns sa te confrunti cu depresia la varsta senectutii, nu inseamna ca trebuie s-o neglijezi sau s-o ascunzi de cei dragi ai tai. Mai mult, nici cei dragi ai tai n-ar trebui sa neglijeze semnalele de boala pe care le arati, fie ca vrei, fie ca nu vrei. Tu trebuie sa ceri / accepti ajutor, iar copiii sau nepotii tai sa te ajute sa beneficiezi de ajutorul medical de care ai nevoie.

Cauze pentru care varstnicii se confrunta cu depresia

Unele cauze sunt intemeiate. Nu e usor sa vezi ca iti pierzi capacitatile fizice si intelectuale. Ca nu mai poti face ceea ce cu cativa ani inainte puteai face asa usor. Nu e simplu sa suporti pierderea partenerului de viata sau a prietenilor alaturi de care ai fost poate zeci de ani. Nu e usor sa fii pensionar si sa simti ca esti o povara pentru familie, intr-un fel sau altul. Acestea sunt lucruri inerente dar nu e obligatoriu sa duca la depresie. La primele semne de tristete, iritare sau insingurare cei dragi trebuie sa le fie alaturi varstnicilor. Sa-i asculte, sa-i incurajeze, sa-i ajute sa le depaseasca.

Alte cauze ale depresiei la varstnici sunt asociate unor boli. Daca varstnicul a avut grija de sanatatea sa pe toata durata vietii, e foarte posibil ca niciodata sa nu ajunga aici. Dar uneori se intampla. Durerile cronice, diabetul, afectiunile tiroidei, cancerul, infectiile, bolile sistemului imunitar, scleroza multipla, deficienta de vitamina B12 pot impinge o persoana la o suferinta precum depresia.

Cum iti ajuti parintele suspect de depresie?

Daca ai suspiciunea ca parintele tau sufera de depresie e necesar sa mergi cu el la medicul de familie. Acesta ii stie istoricul medical si poate intelege mai bine ce i se intampla. Daca simtomele de depresie sunt clare atunci iti va da o trimitere catre psihiatru. Numai acesta este in masura sa puna un diagnostic si sa emita o reteta pentru un tratament medicamentos. Acest tratament este menit sa echilibreze chimic creierul si felul in care acesta functioneaza. Dar nu e suficient atat. Un tratament medicamentos il va tine doar pe linia de plutire. Si e posibil sa dureze mult timp si sa coste constant o suma apreciabila de bani. Daca iti vrei parintele recuperat ca sa va bucurati impreuna de anii pe care ii mai are, cere ajutorul unui psihoterapeut. Acesta va analiza atent starea sufleteasca, neputintele, tristetile si va gasi modalitati sa-l ajute.

Poate face psihoterapie chiar de acasa

Desigur ca vrei sa-ti ajuti parintele, dar nu e usor sa-l duci la psihoterapie saptamanal. Poate serviciul nu-ti permite, poate ai o familie numeroasa de care trebuie sa te ocupi, poate ca esti obosit efectiv. Pentru ca fiecare psihoterapeut stie cat de complicate sunt aceste situatii, exista la dispozitia voastra serviciile de psihoterapie online. Porneste calculatorul de acasa, deschide aplicatia de interactiune cu psihoterapeutul si apoi lasa-i sa vorbeasca. Nu e necesar sa gestioneze totul parintele tau, poate ca nu se pricepe la tehnica. Dar pentru tine e usor, pentru ca tu esti familiarizat cu calculatorul, internetul si Skype-ul. Nu-i asa?

 Business image created by Peoplecreations – Freepik.com