Descoperă cele mai utile sfaturi pentru amenajarea curții tale

 

Plantele frumoase și sănătoase, o peluză frumoasă și o natură moartă răcoritoare sunt visul fiecărui proprietar de grădină. Potecile, căile de acces cu dale pavaj, terasele și scările proiectate corespunzător sunt esențiale pentru plăcerea perfectă a plimbării printr-o oază verde privată și pentru accesul ușor la paturile de flori.

Importanța zonelor pavate în grădină

Zonele pavate fac parte integrantă din arhitectura grădinii. Acestea sunt importante nu numai pentru mișcarea confortabilă și „curată” pe teren și întreținerea acestuia, ci completează semnificativ chiar designul grădinii. Locurile pe care umbli zilnic sau le folosești pentru a sta sau a lua masa în aer liber sunt cel mai bine adaptate pentru a avea o suprafață fermă, cu uscare rapidă și ușor de întreținut. Într-o grădină nou înființată sau reconstruită, cel mai bine este să parcurgi mai întâi traseele și apoi să întărești căile de acces. Iar după delimitarea grădinii, dacă ai nevoie de o firmă profesionistă care să te ajute cu montajul pavajului, apelează cu încredere la firme constructii Bucuresti.

Pentru început trebuie să stabilești în mod natural unde te vei deplasa cel mai mult în grădină. Amplasarea scărilor între paturile de flori, precum și amplasarea pereților și teraselor determină de obicei terenul existent sau sunt clar identificate în proiectul de grădină.

Căile de acces solide cu tratament antiderapant ar trebui să ducă la intrarea în casă, în foișorul din grădină sau spre grătar. Dar nu trebuie exagerat, astfel încât să nu strici inutil zona grădinii sau gazonului. Dimensiunile de bază pentru aceste pavaje curti au lățimea optimă pentru un pieton – 40 până la 60 cm, pe parcele mai mari această lățime poate fi mărită la 70-100 cm, pentru a fi cât mai confortabilă.

Calea de acces către casa adiacentă porții de intrare ar trebui să aibă aceeași lățime cu poarta, de obicei 120 până la 150 cm. Nu uita însă nici de iluminatul adecvat din jurul casei și din grădină.

Ce să nu uiți:

  • Fundalul

Orice suprafață a terasei și căilor de acces cu dale pavaj trebuie așezată pe o zonă bine amenajată. Ca standard, pavajul din piatră sau beton este așezat într-un pat de pietriș.

  • Armarea

Nu uita să căptușești trotuarele, potecile și terasele pavate cu borduri sau bandă de oțel. Pentru a preveni amestecarea materialului liber cu solul din jur și supraaglomerarea cu buruieni, separă zonele respective și cu un material geotextil.

  • Drenajul

Amintește-ți că suprafețele permeabile trebuie să aibă o pantă de 1,5-2% față de casă, de la pantă și către laturi. Suprafețele aspre necesită o pantă mai mare. În acest fel, apa poate fi drenată mult mai ușor

Cel mai simplu și mai rapid mod este de a crea o suprafață cu dale pavaj este prin turnarea nisipului, pietrișului, argilei sau agregatului grosier pe stratul de bază. Avantajul lor este întotdeauna o suprafață uscată, dezavantajul este absorbția murdăriei și a instabilității. Căile de acces se confruntă cu o renaștere, care își îndeplinește scopul și arată natural în grădină. Cu toate acestea, în grădinile de astăzi, suprafețele pavate din plăci de beton sunt cele mai utilizate.