Esti fumator si ai nevoie de implant dentar? Iata care sunt riscurile!

Unul dintre cele mai importante progrese din medicina dentara moderna este posibilitatea de a inlocui un dinte lipsa cu ajutorul unui implant dentar. Dar stiai ca succesul unei asemenea interventii stomatologice este influentat profund de fumul de tigara? Fumatul este un obicei raspandit in intreaga lume, in ciuda efectelor negative pe care le are asupra sanatatii noastre generale, iar multe persoane nu constientizeaza consecintele pe care le poate avea asupra unui implant dentar.

De ce trebuie sa renunti la fumat daca ai nevoie de implant dentar
Trebuie sa intelegem ca gura si plamanii sunt principalele organe care intra in contact cu fumul de tigara. El arde tesuturile moi din cavitatea bucala si blocheaza glandele salivare. Acesta este motivul pentru care iti simti gura foarte uscata dupa ce fumezi. Mai departe, lipsa salivei duce la acumularea bacteriilor, iar acest lucru cauzeaza nenumarate afectiuni dentare, ca de exemplu boala parodontala. Cu alte cuvinte, fumatul nu afecteaza doar succesul unui implant dentar, ci sanatatea danturii oricarui fumator.
Plus ca trebuie sa mentionam ca nicotina din tigari, dar si din tutunul de mestecat, afecteaza fluxul sanguin, iar corpul tau se va vindeca mult mai greu si incet, inclusiv in cazul unui implant dentar. Astfel, este foarte posibil ca implantul sa nu fuzioneze cu tesutul maxilarului, ceea ce inseama ca va cadea sau va deveni atat de slabit incat va fi necesar sa fie inlaturat.

Daca iti propui sa faci acest pas, este de preferat sa renunti la fumat cu cel putin patru saptamani inainte de procedura si cu pana la 12 saptamani imediat dupa. In gura unui fumator, implanturile dentare intalnesc un mediu mult mai periculos. Studii recente, realizate pe implanturi atat la fumatori, cat si la nefumatori, au demonstrat faptul ca la fumatori volumul osos scade anual cu 0,16mm/an. Desi nu pare mult, in timp acest lucru duce la pierderea osului din jurul implantului, rezultatul final fiind pierderea implantului.

Ia in considerare ca un implant dentar este pe viata daca vei urma o igiena orala riguroasa, renuntand inclusiv la obiceiurile nesanatoase precum fumatul. Daca ai incercat si nu reusesti sa faci acest pas, poti macar sa reduci numarul tigarilor fumate la jumatate. Chiar si asa, vei reusi sa imbunatatesti fluxul sanguin in gura ta, iar sansele ca implantul dentar sa aiba succes vor creste.

Pentru a putea sa renuntam la fumat, este necesar sa intelegem ca acesta poate reprezenta o amenintare pentru implantul dentar. Mai departe, este vorba despre principiile fiecaruia dintre noi. Pana la urma totul este despre alegerile pe care le facem in viata si care sunt adevaratele valori pe care le respectam. Tu alegi un obicei nesanatos sau un zambet frumos si sanatos? Respecta cu atentie indicatiile medicului specialist si tratamentul prescris dupa interventia de inserare a implantului dentar. Doar asa vei putea sa te bucuri toata viata de acele implanturi dentare.