Eticheta vestimentara la birou: Cum purtam camasa?

Dacă ai un job de la 9 la 5, probabil știi deja că acesta are un cod vestimentar pe care trebuie să-l respecți. Indiferent că porți costum sau nu, majoritatea ținutelor tale vor avea aspectul formal și va fi nevoie de o cămașă. Iată cum să alegi modelul potrivit și ce combinații vestimentare poți face!

Ce cămăși se potrivesc pentru birou

Cea mai sigură opțiune este cămașa albă! Fie că te afli la o ședință, faci o prezentare sau e doar o zi obișnuită, cu aceasta nu vei da greș. O altă variantă este cămașa albastră. Pe lângă cămășile simple, poți purta și modele cu imprimeu sau Oxford.  Alege gulerul în funcție de fizionomie! Dacă ai fața rotundă, ți se va potrivi un guler ascuțit. În cazul în care ai fața ovală, alege un guler înalt. Iar dacă ai fața pătrată, lățimea gulerului trebuie să fie mai îndepărtată. 

Evită cămășile cu mânecă scurtă! Dacă vremea e călduroasă, poartă o cămașă normală și rulează-ți mânecile deoarece aceasta va arăta mult mai bine. Indiferent ce ținută alegi, nu uita să ții cămașa în pantaloni. Deși unele modele pot fi purtate și înafară, această regulă nu trebuie încălcată când ești la servici.

Poartă mărimea potrivită

Asigură-te că ai o cămașă care ți se potrivește la piept, umeri și gât!

Pentru asta, verifică următoarele:

  • Linia umerilor: Trebuie să se termine unde se termină și umerii. 
  • Nasturii cămășii: E nevoie ca aceștia să stea drepți când îi închizi. Dacă te strâng, zona de la piept este prea mică.
  • Gulerul: O măsură potrivită va permite degetului mijlociu și celui arătător, să pătrundă între rever și gât.

Dacă o cămașă e puțin largă în talie sau la mâneci, asta nu va fi o problemă deoarece o vei putea ajusta foarte ușor. 

Cum să creezi ținute reușite

Indiferent în ce companie lucrezi, cele mai potrivite ținute în majoritatea situațiilor vor fi cele din categoria business casual. După cum spune și denumirea, acesta este un stil casual, creat pentru scopuri de business. Ideea este să menții o imagine profesională și în același timp lejeră. Pe lângă cămașă, este vorba și de haine ce au un aspect între casual și formal.

Spre exemplu:

  • Costume: Alege întotdeauna un model mai închis decât cămașa! Chiar dacă nu ești obligat să porți unul, poți face o impresie bună la prezentări sau când te întâlnești cu potențiali clienți. 
  • Sacouri sport: Poți purta atât modele uni, cât și în carouri. Pentru a face asortările mai ușoare, alege culori neutre precum gri, bleumarin sau bej.
  • Pantaloni: Alege unii care să aibă aspectul formal sau un model chino.
  • Pantofi din piele: Fie că preferi pantofii Oxford, Derby sau Loaferi, alege o pereche de încălțăminte maro. Încearcă și o pereche de  ghete de calitate pentru barbati din piele. Cu un model brogue precum ghetele de la etopsport.ro, nu vei da greș.