Răspunsuri la 3 întrebări cheie privind investițiile în fonduri mutuale

Dacă vrei să-ți protejezi bugetul personal, să-ți crești veniturile în mod pasiv și să te asiguri că dispui de rezerve financiare pentru situații neprevăzute, probabil că te-ai gândit deja să faci niște investiții. În funcție de sumele de bani economisite de care dispui, te poți orienta către mai multe tipuri de investiții, fie pe piața imobiliară sau pe piața de artă, fie în instrumente financiare sau în aur.

Vom discuta în acest articol despre plasamentele în instrumente financiare, încercând să lămurim, pentru noii investitori, trei aspecte fundamentale legate de fondurile mutuale.

Cum e mai bine: să îți diversifici portofoliul sau să investești într-un singur instrument?

Nu există o regulă valabilă pentru toți investitorii în instrumente financiare: fiecare alege să facă investiții cu care se simte confortabil. Totuși, este important să ai în vedere o strategie de diminuare a riscului, bazată pe vechea zicală „nu pune toate ouăle în același coș”, iar diversificarea portofoliului este o bună practică în acest sens.

„Prin diversificare se poate diminua impactul eventualelor pierderi (scăderi înregistrate pe un anumit interval de timp) și astfel resimțim mai puțin riscul asumat.”, ne spune Cosmin Mizof, CFA, CAIA, Managerul Departamentului Administrarea Riscului din cadrul SAI Certinvest SA.

Ce înseamnă atenționarea „Performanțele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare”?

În prezentarea oricărui fond mutual se regăsește, de fiecare dată, atenționarea „Performanțele anterioare ale fondului nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare.” Aceasta se referă la faptul că randamentele fondurilor mutuale variază în funcție de modul de administrare, de trendul pieței și de nivelul de risc. 

Dacă la anumite date sau în anumite perioade randamentul fondului a avut un trend ascendent sau descendent, asta nu înseamnă că este predispus la variații similare în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. 

Care e cea mai bună formă de investiție?

Pentru orice investitor, cea mai bună formă de investiție este cea cu care se simte confortabil. Asta înseamnă că, înainte de a achiziționa unități de fond, trebuie să-ți acorzi suficient timp pentru a te documenta corespunzător ca să înțelegi noțiunile de bază din domeniul investițiilor și pentru a citi informațiile publice (prospectul de emisiune și informațiile cheie pentru investitori) de pe website-ul societății care administrează fondul sau de la sediul acesteia. 

De asemenea, trebuie să identifici cea mai bună modalitate de corelare a profilului tău investițional cu obiectivele tale, cu suma din venitul lunar pe care ești dispus să o investești recurent și cu orizontul de timp. Poți afla ce profil de investitor ai (nivelul de toleranță la risc pe perioade lungi de timp) prin intermediul unor chestionare realizate de specialiști în domeniu. 

Răspunsurile de mai sus reprezintă un util punct de pornire în demersul unui viitor investitor. Adresează-te cu încredere unui administrator de fond (SAI – Societate de Administrare a Investițiilor) oricând îți sunt necesare informații pertinente de la experți în investiții.