Firmele de rent a car jefuite ca-n filme

Se spune că la Chicago bat vânturile de te-ndoaie, că aici s-a perfecționat Mafia, aici s-au fabricat cele mai multe mașini din istoria Americii. Partea asta din urmă cu cele mai multe mașini nu mai pare a fi de foarte mare actualitate, falimentul intrând peste multe dintre fabricile producătoare de autoturisme. Totuși, cu destulă îngăduință și fără să exagerăm, am putea spune că aici se fac foarte multe închirieri de mașini, orașul fiind al treilea ca mărime din SUA.

Puțini știu însă că la Chicago se fură într-o veselie mașinile firmelor de rent a car. Cu mașinile furate de aici se fac crime și se participă la jafuri. Da, conform lui Carlo Viscioni, purtător de cuvânt al poliției din Cicago, mașinile firmelor de rent a car sunt o țintă predilectă a infractorilor americani. Inchirieri auto timisoara. De ce? Simplu, pentru că acestea nu sunt raportate imediat, majoritatea furturilor de mașini închiriate sunt raportate cam după 30 de zile.

De ce se raportează mașinile abia după 30 de zile este un subiect pe care merită să-l dezbatem puțin. În primul rând, nu este o regulă ca furtul unei mașini închiriate să fie raportat după 30 de zile. Deși nu recunosc, totuși majoritatea firmelor de rent a car au această practică. Inchirieri auto timisoara.  Explicația este oarecum simplă. Cei de la Entreprise Rental Cars afirmă că, atunci când clientul lor nu vine cu mașina, îi acordă acestuia premiza unei prelungiri a contractului de închiriere. Un motiv logic și practic, evident, mai încasează și ei niște bani.

Totuși, după cum remarcă purtătorul de cuvânt amintit, deși nimeni din conducerea firmelor de închiriat mașini nu spune după cât timp se raportează un furt, infractorii știu acest lucru. De aceea ei se folosesc de mașina furată cât mai mult timp, fără să depășească însă 30 de zile. Deci comit alte infracțiuni până se împlinește o lună de zile. Apoi, pur și simplu o lasă în stradă. Sau, de exemplu, obțin mașini de închiriat cu carduri furate, le iau pur și simplu de la aeroport.

Ținând cont de cele de mai sus, dacă cineva fură o mașină și comite o infracțiune apoi o lasă în stradă, firma de rent a car după ce regăsește mașina o va putea reînchiria. Se șterg astfel urmele infracțiunii și oamenii de bună credință circulă cu o mașină cu care s-ar fi putut comite chiar și o crimă sau un jaf.

Mașini închiriate, furate și înmatriculate în România.

Cât privește infracțiunile ce se fac în detrimentul sau cu mașini închiriate de la firmele de rent a car, în România lucrurile sunt mult mai vesele. Adică infractorii noștri s-au perfecționat. Astfel, se închiriază mașini, se fură și se înmatriculează în România unde se vând.

La ușurarea acestui tip de criminalitate a contribuit din plin și naivitatea sufocantă a statului român. Cristi Bucur, director tehnic la Registrul Auto Român, declara pentru Hotnews în urmă cu doi ani că prin ordonanță de guvern, în cazul unei tranzacții de autoturism, a fost eliminată obligativitatea vânzătorului de a prezenta un certificat de autenticitate. Măsura se aplică doar pentru mașinile înmatriculate deja în România. Atâta doar că hoții închiriază mașini de dincolo, le fură și apoi vin acasă și le pun numere românești.

Conform cele descrise mai sus, recomandabil este ca atunci când cumpărați o mașină să solicitați și un certificat de autenticitate. Ca să nu aveți surprize mai târziu…