“Implanturile dentare cu celule stem pot înlocui protezele dentare în viitor?”

 

Întocmai ca muzica, stomatologia este matematică 100%. Cât de mult te inspiră, ca medic, această afirmație ar putea fi punctul de plecare în călătoria ta de creștere și de dezvoltare. Doar dacă ne uităm la ultima decadă în medicină și, desigur, aplicat, în stomatologie și endodonție, constatăm schimbări fundamentale, unele dintre acestea, poate, paradigmatice. 

În acest sens, oamenii de știință au dezvoltat o nouă procedură pentru restaurarea dinților cunoscută sub numele de implant dentar cu celule stem. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Dental Research, regenerarea propriilor dinți este posibilă prin stimularea celulelor stem, cercetarea fiind condusă de Dr. Jeremy Mao, profesor de medicină dentară la Centrul de Cercetare Medicală a Universității Columbia.

Am discutat această soluție inovatoare cu dr. Sebastian Lupu, fondator Passionate Clinic, clinică dentară cu deschideri către inovație și soluții futuriste și focusată pe cultivarea unor relații înrădăcinate în pasiune pentru stomatologie și atitudine morală față de pacienți. 

Ce sunt celulele stem dentare?

Celulele stem sunt celule prezente în toate organismele multicelulare, acestea se pot multiplica (auto-regenerare) şi se pot diferenţia. La oameni, celulele stem au capacitatea de a transforma fiecare celulă aparținând unui corp adult, de exemplu celulele pielii, celulele creierului şi celulele din vasele sanguine.

Într-un embrion aflat în curs de dezvoltare, celulele stem se pot diferenţia în toate ţesuturile embrionare specializate. La adulţi, celulele stem acţionează ca un sistem de refacere/vindecare pentru organism, realimentând celulele specializate.

Implanturi stem

În urma cercetării desfășurate de către dr. Mao, s-a descoperit faptul că dinții noștri conțin celule stem, acestea regăsindu-se atât în ​​dinții de lapte, cât și în cei adulți. Având capacitatea de a se regenera complet și fiind și foarte compatibile cu sistemul imunitar al organismului, au devenit, astfel, o opțiune viabilă pentru tratarea multor afecțiuni. În stomatologie, pot ajuta la vindecarea anumitor afecțiuni ale dinților înainte de a fi necesară intervenția chirurgicală. De exemplu, ar putea ajuta la vindecarea unei carii înainte de a fi nevoie de tratamentul de canal. Oamenii de știință studiază, de asemenea, posibilitatea prin care acestea pot înlocui protezarea, transformând astfel conceptul și soluțiile de proteză / implant. 

Cum funcționează, de fapt, aceste implanturi dentare cu celule stem?

Pentru început, o schelă 3D infuzată cu factor de creștere este implantată în zona dintelui lipsă, această stimulând celulele stem ale corpului tău să migreze în zonă. La rândul său, aceastea vor stimula regenerarea unui dinte perfect anatomic. Ceea ce este și mai uimitor este că acest proces durează doar două luni, iar recuperarea este mai rapidă decât cea realizată prin implantare tradițională.  

 

“Un croitor bun măsoară de 100 de ori și taie o dată. Iar un stomatolog grozav caută soluții nu pentru a restaura sau pentru a înlocui ci pentru a prezerva dantura naturală cât mai mult timp posibil. Dacă Mama Natură ne-ar fi dorit cu masele late ne-ar fi făcut așa.

Atât timp cât fiecare dinte are o structura clară – coroana și rădăcini – este firesc să respectăm ceea ce natură a creat, să o ajutăm și să îl menținem cât mai mult pe arcadă. Este foarte simplu în condițiile actuale să extragi un dinte și să înserezi un implant dentar în loc să-l tratezi/retratezi, dar nu este o stomatologie de calitate conservativă. Implantarea sau tratamentul implanto-protetic își are rolul lui în cadrul terapiilor stomatologice, dar un workflow corect ar impune de prima intenție salvarea tuturor dinților și conservarea cât mai mult a structurilor biologice dentare ale pacientului.

Atunci când acest deziderat nu poate fi atins, implantologia este bine-venită! Ce este deosebit în cazul implanturilor cu celule stem este că valorifică resursele proprii ale corpului și revoluționează întreg fluxul amintit mai sus – practic facem implantare neinvazivă.

Nu este nevoie de recoltarea de celule stem sau de cultivat ceva în afara corpului (adică într-o cutie Petri). Provocarea cheie în regenerarea dentară de acest tip este găsirea unei abordări rentabile, care se poate traduce în terapii pentru pacienții care nu își pot permite sau care nu sunt candidați potriviți pentru implanturi dentare.

Regenerarea dinților bazată pe celule stem poate fi începutul unei noi revoluții în abordarea clinică a cazurilor și a tratamentelor de la implanturi la fațete dentare. Cercetarea doctorului Mao este o privire asupra viitorului medicinei dentare.” – Dr. Sebastian Lupu, medic stomatolog

 

Universitatea Columbia a finalizat procesul de brevetare pentru această nouă tehnologie medicală. Deși cercetarea este în fazele sale incipiente, pentru a fi acceptată de către publicul larg va fi nevoie de educație profundă, majoritatea opunându-se utilizării acesteia din considerente etice. Este important, în acest punct să se înțeleagă faptul că aceste celulele stem provin din propriul nostru corp, procesul este complet natural și nu suferă nicio intervenție sau manipulare.