Importanța unui stil de viață activ pentru copii. Cum îi încurajezi să facă sport

Cei mici au nevoie de mișcare încă din primii ani de viață, iar o condiție fizică excelentă, dublată de un tonus mental pozitiv, contribuie la clădirea unui caracter puternic. 

Dacă ești părinte și îi dorești să îți vezi copilul practicând un sport, vârsta sa este ideală pentru începerea activității. Joaca și legătura cu părintele sunt elemente prin care i se poate insufla unui puști pasiunea pentru mișcare.  

Tu poți reprezenta antrenorul, prietenul și colegul de echipă al celui mic, în formarea sa ca tânăr atlet. De aceea, vei vedea mai jos o serie de sfaturi prin care îl poți încuraja să meargă pe teren, în apa sau pe munte de unul singur, sau alături de prietenii săi.

Explică-i pe înțelesul său beneficiile sportului

Pentru ca un copil să se bucure de orice activitate pe care o face, în mod natural și fără a fi constrâns de absolut niciun adult, trebuie să vadă prin propriii săi ochi o serie de beneficii simplu de atins. 

Beneficiile de ordin terapeutic ale sportului ar putea fi asociate unor concepte prea abstracte pentru un puști de 3-4 anișori, de aceea, “bilele albe” pe care mișcarea le aduce în viața sa trebuie să fie simplu de înțeles: “joaca”, “distracție”, “prieteni”, “victorie” etc  

Propune-i sporturi pe care le poate înțelege și juca 

Sporturile pe care el le-ar putea juca la un adevărat nivel de performanță nu sunt de fiecare data aceleași cu cele pe care tu le iubești, fie ca fan al unei echipe de fotbal, fie ca sportiv la rândul tău. Or copilul poate face performanță într-un sport doar atunci când tu îl sfătuiești să înceapă un sport adaptat caracterului său. 

Un sport de echipă sau unul individual? Activitate fizică în apă sau pe uscat? Poziție de vârf sau un rol în aparatul defensiv? Îți cunoști propriul copil suficient de bine, pentru a ști cu sport s-ar simți extrem de confortabil, pe baza felului său de a fi. Așadar, fii alături de el pentru a descoperi împreună un sport pe care îl înțelege și pe care îl poate juca din plăcere. 

Încurajează-l mai mult ca niciodată în primii ani 

Arată-i zi de zi că îl susții necondiționat, indiferent de alegerile în sport pe care le realizează. Familia reprezintă baza de suport moral pe care orice tânăr sportiv trebuie să o simtă mereu în spate, în drumul cu multe provocări spre obiectivele sale. 

Asigură-i echipamentele cu care poate face performanță: trening de antrenament, adidasi de baieti / adidasi de fete, pe măsura copilului și cu funcții special concepute pentru confortul și libertatea sa de mișcare; rachetă de tenis, propria minge de baschet, prima sa bicicletă pentru sesiuni de mișcare practicate cu regularitate etc

Încurajează-l pe copil să practice sportul săptămânal, punând în practică sfaturile noastre de astăzi. Mișcarea aduce beneficii fizice și psihice pentru orice persoană, mai ales pentru copii. Așadar, fii alături de cel mic și îndrumă-l cu multă dragoste spre sportul său preferat.