În ce constă recuperarea pacienților cu hernie de disc?

Hernia intervertebrală (hernia de disc) a devenit în ultimele decenii un adevărat coșmar pentru populația aptă de muncă. Hernia de disc, dacă nu este tratată corespunzător sau eficient, poate duce la invaliditate. Principalele modalități de tratare a herniilor sunt împărțite în chirurgicale și conservatoare (nechirurgicale).

Baza reabilitării postoperatorii

Reabilitarea corectă constă în câteva puncte importante:

  1. Monitorizarea completă de către un specialist în neurochirurgie, terapeut de reabilitare și alții, dacă este necesar;
  2. Un plan de reabilitare bine conceput, care ia în considerare toate nevoile specifice ale pacientului;
  3. Prevenirea recidivei, modificări ale stilului de viață și eliminarea factorilor declanșatori.

Durata reabilitării postoperatorii după îndepărtarea unei hernii de disc

După ce o hernie de disc a fost eliminată chirurgical, perioada de recuperare este determinată de mai mulți factori importanți:

  • Tipul de intervenție chirurgicală efectuată;
  • Vârsta, greutatea și starea generală de sănătate a persoanei afectate;
  • Vârsta herniei, perioada în care a apărut și dificultățile întâmpinate în tratamentul acesteia.

Recuperarea propriu-zisă

După o perioadă stabilită de medic, se va putea începe recuperarea pacientului. Aceasta va consta în:

  • Fizioterapie

Deoarece nu ai voie să faci sport, ți se va prescrie fizioterapie. Aceste exerciții vor ajuta la menținerea tonusului țesuturilor și la revenirea funcției normale a coloanei vertebrale. Toate exercițiile se efectuează cu moderație. Toate manipulările au ca scop eliberarea tonusului muscular, eliminarea umflăturilor și a durerii și asigurarea unei microcirculații active în țesuturi.

  • Masaj

Ședințele de masaj sunt unul dintre cele mai importante elemente ale reabilitării și ar trebui să fie efectuate numai de către un specialist. Efectul este blând și are ca scop stimularea alimentării cu sânge, încălzirea țesuturilor și accelerarea proceselor de regenerare proprii organismului. Folosirea forței și a tehnicilor de terapie manuală este strict interzisă.

  • Măsuri dietetice

Alimentația are un efect crucial asupra recuperării coloanei vertebrale. Alimentele trebuie să fie bine alese pentru o mai bună absorbție a tuturor elementelor utile. Este important un echilibru de fibre și o digestie blândă, fără iritarea intestinelor. Dacă există probleme cu digestia și cu scaunele, acest lucru va provoca în mod inevitabil o presiune inutilă asupra mușchilor. Aportul caloric trebuie, de asemenea, să fie controlat, astfel încât pacientul să nu devină supraponderal. Excesul de greutate pune presiune asupra coloanei vertebrale, care este deja vulnerabilă în perioada postoperatorie.

Un program de recuperare corect va asigura revenirea cât mai rapidă și corectă la o viață normală și sănătoasă.

Pacientul se simte ușurat după îndepărtarea herniei, nu mai există durere și este posibil să revină treptat la viața normală. Cu toate acestea, dacă recomandările nu sunt implementate pe deplin, situația poate reveni și se poate agrava. Recuperarea poate fi eficientă doar dacă perioada de recuperare este bine organizată și dacă instrucțiunile sunt respectate în totalitate.