Haide așadar să descoperim împreună câteva lucruri interesante despre inteligența emoționala și despre beneficiile ei!
Modul în care se desfășoară viața noastră de zi cu zi s-a schimbat radical și probabil că nu este foarte complicat să ne dăm seama de acest aspect dacă vom privi puțin înapoi. Lumea modernă este complexă și parcă plină de provocări la fiecare pas, astfel că este necesar să fim mereu pregătiți pentru a face față neprevăzutului. Succesul și fericirea noastră depind foarte mult de modul în care reușim să ne cunoaștem propriile atuuri și slăbiciuni, dar și de modul de a ne interpreta propriile emoții. Astfel, nu este de mirare faptul că se vorbește tot mai des despre inteligență emoțională și despre faptul că ar fi o abilitate esențială pentru secolul în care trăim.
Într-o primă etapă este important a ține cont de faptul că există o distincție clară între ceea ce desemnează coeficientul de inteligență și ce înseamnă inteligența emoțională. Dacă în prima situație dispunem de o scară de valori și îl putem măsura, în cazul inteligenței emoționale nu avem la dispoziție niciun “tool” pentru a face acest lucru. Haide așadar să descoperim împreună câteva lucruri interesante despre inteligența emoționala și despre beneficiile ei!
Cum ne dăm seama că dispunem de inteligență emoțională puternica?
Dat fiind faptul că ne lipsește un instrument cu care să o putem evalua, uneori poate fi complicat a determina măsura în care avem sau nu inteligență emoțională. Inteligența emoțională este în general compusă din:
- Abilitatea de a identifica propriile emoții: Poate părea un lucru simplu, însă nu este tocmai ușor a vorbi despre ceea ce simțim în anumite momente. O persoană cu o inteligență emoțională bine dezvoltate dispune însă de abilitatea de identifica propriile emoții și de a le numi.
- Abilitatea de a gestiona emoțiile: Gestionarea cu succes a tuturor emoțiilor care ne încearcă constituie în general o provocare destul de mare, pentru că în anumite momente este greu a ne putea stăpâni. Dacă avem inteligență emoțională bine dezvoltată, vom putea gestiona cu succes chiar și cele mai complexe emoții. Așadar, întotdeauna este bine a analiza măsura în care reușim să gestionam emoțiile ce ne încearcă.
- Empatia dezvoltată: Studiile arată că persoanele cu o inteligență emoțională bine dezvoltată dispun de mult mai multă empatie decât cele care nu dispun de ea. Empatia desemnează capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți, de a le înțelege stările prin care trec, prin a ne pune în papucii lor.
- Motivația de sine: Inteligența emoțională este și despre capacitatea noastră de a ne auto-motiva, astfel încât să putem depăși mult mai ușor orice obstacole ce ne-ar putea ieși în cale.
Este inteligența emoțională o abilitate esențială pentru secolul curent?
Chiar dacă nu suntem pe deplini conștienți de acest lucru, inteligența emoțională are un impact major asupra vieții noastre. Cel mai adesea, o persoană cu o inteligență emoțională bine dezvoltată va avea mai multe șanse de a cunoaște succesul profesional, de a-și îmbunătăți relațiile interpersonale și de a fi în general mult mai fericite și mai încrezătoare în potențialul propriu. Așadar, nu există niciun dubiu cu privire la faptul că inteligența emoțională este o abilitate indispensabilă în lumea complexă a zilelor noastre.
Trăim într-o lume care evoluează continuu, ceea ce presupune că mereu este necesar a găsi soluții prin care să ne adaptăm la noile provocări. Inteligența emoțională devine astfel o abilitate necesară prin care ne putem dezvolta profesional, îi putem înțelege mult mai bine pe ceilalți, dar și prin care ajungem a ne cunoaște mult mai bine și pe noi înșine. Vestea bună este aceea că inteligența emoțională poate fi cultivată, iar cea mai simplă cale este prin intermediul unor cursuri de specialitate, de la un trainer de inteligență emoțională.