Îți cumperi casă? Iată pașii de urmat pentru credit

Din momentul în care găsești casa până când te muți efectiv în ea, ai de parcurs o serie de pași care pot să pară complicați. Dacă-i cunoști bine dinainte, nu va mai părea un proces atât de dificil.

Obții o pre-aprobare

Înainte să te apuci efectiv de căutat casa, ar fi bine să afli suma pe care banca ți-o poate împrumuta. Într-o primă fază, poți să intri pe site-ul băncii și să folosești un calculator de credit ipotecar. Însă, pe baza unor documente, poți obține chiar o pre-aprobare oficială din partea băncii. Vei afla suma maximă pe care o poți împrumuta și, din acel moment, ai 60 de zile la dispoziție să-ți găsești casa.

Cauți casa

Odată ce ai pre-aprobarea băncii, trebuie să te miști repede, pentru a nu pierde precalificarea bancară deja obținută, care ar putea să includă o dobândă mai avantajoasă, în funcție de ofertă. Cele 60 de zile par multe, dar trec destul de repede când cauți casa perfectă. Aici intervine agentul imobiliar, care te poate feri de ofertele prea bune ca să fie adevărate. Când găsești în sfârșit casa, negociază cu vânzătorul și ia în calcul toate costurile tale (reparații, renovări, taxe notariale).

Trimiți documentele băncii

Ai găsit casa, anunță banca. Trimite-i cât se poate de repede toate documentele pe care banca le solicită. De obicei, acestea sunt actul de proprietate, intabularea dreptului de proprietate, documentația cadastrală și un extras recent de Carte Funciară pentru informare.

Evaluarea casei

Alege un evaluator care să fie membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România. Acesta se va asigura că imobilul pe care urmează să-l cumperi are o valoare de piață apropiată de prețul de vânzare. Evaluatorul lucrează în interesul tău, pentru că, dacă diferențele sunt substanțiale, banca îți va refuza împrumutul, dar te va scăpa pe tine de o tranzacție nefavorabilă.

Aprobarea finală

Dosarul este acum complet și urmează să fie procesat de centrul ipotecar al băncii. Aici se aprobă sau se refuză creditul. Însă, dacă ai parcurs corect toți pașii de până acum, iar specialistul ipotecar ți-a pregătit bine dosarul, sunt șanse mari să fie acceptat.

Semnezi la notar

Dacă banca ți-a aprobat creditul, mai aștepți puțin până sărbătorești. Urmează drumul la notar. Banca trimite suma împrumutată, tu vii cu avansul, dacă e cazul, iar notarul distribuie banii după semnarea actului de vânzare și se ocupă de conformitatea tuturor documentelor.

Acum e momentul să scoți șampania. Ai luat creditul, ai semnat actele, ești proprietar de casă! Dacă lucrezi cu o bancă bună, tot procesul acesta decurge lin și fără probleme. Specialiștii Credit Europe Bank, de exemplu, sunt pregătiți să te îndrume către cele mai bune soluții financiare pentru casa visurilor tale.