ITP 2019 – cât costă inspecția tehnică periodică?

Inspecția tehnică periodică a mașinii este o operațiune obligatorie, potrivit legii în vigoare. Odată cu noile reglementări, termenele dintre două verificări ITP s-au modificat pentru mașinile mai vechi de 12 ani. Astfel, șoferii care conduc automobile care se încadrează în această categorie au responsabilitatea de a efectua ITP-ul anual și nu o dată la 2 ani, așa cum se întâmplă în cazul mașinilor mai noi. 

Acest lucru înseamnă, deci, suplimentarea bugetului necesar întreținerii mașinii. Așadar, câți bani scoți din buzunar pentru a face ITP-ul în 2019?

Cât costă ITP-ul în funcție de tipul automobilului?

Costurile inspecției tehnice periodice în funcție de service-ul auto ales, dar și de tipul automobilului. Iată care sunt prețurile medii pentru ITP, ținând cont de cel de-al doilea criteriu:

  • Automobile din flota de taxiuri sau din florele școlilor de șoferi: 80 lei;
  • Autoturisme pe benzină: 120 lei;
  • Automobile diesel/benzină și GPL: 150 lei;
  • Autovehicule 4×4: 150 lei;
  • Microbuze, autorulote, mașini mixte, utilitare sau specializate: 150 lei;
  • Mopede și motociclete: 90 lei;

În cazul ITP-ului pentru parcurile auto mai mari de patru mașini, majoritatea service-urilor oferă discount-uri, care variază și în funcție de modalitatea în care se face plata serviciilor. 

Ce se întâmplă dacă mașina este respinsă la ITP? 

Potrivit prevederilor care se aplică din luna mai a anului 2018, la fiecare inspecție tehnică periodică, automobilele pot trece sau nu de această verificare, ținând cont de gravitatea defectelor pe care le au. Mai precis, mașinile care sunt respinse la ITP din cauza defectelor importante, trebuie reparate în termen de maximum 30 de zile, după care vor fi supuse unei noi inspecții tehnice. Pentru remedierea defecțiunilor identificate, poți comanda piese auto pe autohut.ro

Cât este taxa de revenire ITP?

În cazul în care automobilul tău este respins la verificarea ITP, ai dreptul să efectuezi reparațiile necesare în termenul menționat mai sus, prezentându-te pentru re-verificare la aceeași stație ITP ca și prima dată. 

Unele service-uri auto nu solicită din nou plata inspecției, ci doar o taxă de revenire ITP, care, de regulă, este de aproximativ 30 de lei. 

Ce amenzi riști dacă circuli fără ITP valabil?

Circulând cu ITP-ul expirat, riști o amendă între 1.305 și 2.900 de lei, îți va reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii (talonul) și îți vor fi confiscate plăcuțele. În plus, va fi eliberată o dovadă fără drept de conducere. 

Pentru a-ți recăpăta talonul, plăcuțele de înmatriculare și dreptul de a conduce mașina pe drumurile publice, va trebui să faci dovada realizării ITP-ului. 

Așadar, asigură-te că efectuezi la timp inspecția tehnică periodică a mașinii tale, în termenii impuși de lege, și evită sancțiunile.