La ce interval de timp trebuie făcut un detartraj dentar dacă ești din Iași?

Detartrajul este o procedură efectuată de un medic stomatolog pentru a îndepărta placa și tartrul. Această procedură dentară ajută la îmbunătățirea sănătății orale a pacientului. Frecvența efectuării unui detartraj este în medie de 9 până la 12 luni, pentru un pacient fără patologie. Dacă pacientul are sănătatea orală precară, o boală sau o igienă orală precară, acest interval de timp poate fi mult scurtat.

Indepărtarea tartrului și a plăcii dentare se poate face atât supragingival (deasupra gingiilor), cât și subgingival (dedesubt). Multe instrumente pot fi folosite, fie prin metodă manuală cu chiurete, fie automat prin inserții cu ultrasunete. Înainte sau după un detartraj efectuat în orașul Iași, lustruirea se realizează și sub formă a două tehnici care pot fi complementare: prin folosirea de paște de lustruit aplicate pe suprafața dinților sau prin lustruire cu aer.

De câte ori pe an ar trebui să fac un detartraj dacă sunt din Iași?

Perioada de formare a tartrului este variabilă și poate începe de la câteva săptămâni pentru unii pacienți până la câteva luni pentru alții.

Această durată de formare a tatrului variază în funcție de:

Obiceiuri alimentare: alimente lipicioase, dulci.

Igiena orală: frecvența și utilizarea periuței de dinți, accesorii interdentare, apă de gură fluorurată.

Boli posibile: diabet, imunodepresie, parodontită etc.

Administrarea de medicamente: antidepresive, anticoagulante etc.

Calitatea și cantitatea salivei, deoarece aceasta este cea care provoacă calcificarea depozitelor dentare, transformând placa în tartru. Tartrul este prezent în special în apropierea canalelor excretoare a salivare, adică pe partea interioară a incisivilor inferiori și pe partea exterioară a molarilor superiori.

Prin urmare, nu există un interval de timp specific după care devine necesar ca toți pacienții să-și consulte din nou medical stomatolog pentru detartraj iași.

Cu toate acestea, acesta este tocmai scopul unei consultații adecvate la un medic stomatolog: să primiți sfaturi individualizate pentru a stabili o dată consecventă, realistă și prietenoasă cu buzunarul fiecăruia pentru programările ulterioare. De exemplu, nu ar fi corect să facă o programare de detartraj la fiecare 12 luni unui pacient cu afecțiuni gingivale care are dificultăți în curățarea dinților din spate.

De ce este necesar să îndepărtați tartrul cât mai des?

Prezența continuă a tartrului determină inflamarea gingiilor (gingivită) caracterizată uneori prin sângerare, care poate duce la slăbirea dinților (parodontită) și aceasta, într-o manieră complet nedureroasă. Asta nu înseamnă că toate persoanele cu tartru își vor pierde dinții, ci că treptat, pe termen mediu, se creează condiții deosebit de favorabile pentru slăbirea dinților și pacienții s-ar putea să nu-și dea seama.

Acumularea tartrului favorizează, de asemenea, aderența noului tartru, rezultând un fenomen de cerc vicios pentru pacient.

În plus, bacteriile prezente în tartru pot migra în vasele de sânge și infecta un alt organ de la distanță: protezele unor pacienți (inima, șoldul, genunchii etc.) pot fi astfel infectate prin intermediul bacteriilor tartrului.

La fel trebuie îngrijiți și pacienții cu risc, precum diabetici, cei cu imunitatea slabita sau vârstnici pentru a nu-și stimula inutil sistemul imunitar. De exemplu, sportivii efectuează detartraj înainte de o serie de competiții.

Așadar, nu ezitați să efectuați un detartraj cel puțin o dată pe an. Este un obicei sănătos și ne ajută să evităm alte probleme de sănătate mult mai grave.