Lapte de vacă sau formula de lapte praf – care este mai benefic pentru bebeluș?

Cea mai bună sursă de nutrienți pentru orice copil este, fără îndoială, laptele matern. Aceasta nu este nici o surpriză și nici o veste pentru nimeni. Uneori, alăptarea trebuie oprită (adesea din cauza bolii mamei) sau întreruptă (nevoie de hrănire mixtă la recomandarea medicului, întoarcerea la serviciu și altele). În aceste cazuri, este necesar să se recurgă la înlocuitori ai laptelui matern, şi anume la o formulă lapte praf, bine cunoscută.

Mulți părinți și bunici se întreabă de ce, potrivit recomandărilor moderne, nu își pot hrăni bebelușul cu lapte de vacă, cu care (în cuvintele lor) au crescut mai multe generații. Printre motivele obișnuite, unele persoane preferă acest lapte ca hrană pentru copii deoarece:

  • prețul – laptele de vacă este semnificativ mai ieftin;
  • accesibilitate – laptele de vacă poate fi achiziționat de la orice magazin alimentar, în timp ce formulele sunt vândute în principal în magazinele de alimente pentru copii.

Nu în ultimul rând, credința că formula de lapte praf este artificială și chiar dăunătoare bebelușului, iar laptele de vacă este „natural” și este cea mai sănătoasă alegere.

Adevărul este însă altul şi anume: bebelușii mici nu pot digera complet laptele de vacă, iar procesul de descompunere al laptelui de vacă este mult mai dificil pentru sistemul digestiv încă nedezvoltat al bebelușului.

Lapte de vacă sau lapte matern?

Laptele de vacă diferă de laptele matern în mai multe privințe:

  • are mai multe proteine, ceea ce este prea mult pentru un copil;
  • conține prea multă sare.

Laptele matern conține:

  • grăsimi și colesterol mai utile, care sunt de fapt necesare pentru un copil în creștere;
  • conține anticorpi care asigură o protecție imună mai mare nou-născutului.

Formulă lapte praf sau lapte de vacă?

Formulele pentru sugari sunt concepute pentru a fi cât mai aproape de compoziția laptelui matern. Acestea satisfac majoritatea nevoilor bebelușului în aceleași cantități ca laptele matern, fiind următoarea cea mai bună alegere după acesta. Principala diferență între laptele matern și laptele praf este lipsa anticorpilor din formulă.

Laptele de vacă este specific și adaptat nevoilor vițeilor, nu celor ale bebelușilor! În plus, există diferențe semnificative în compoziția laptelui de vacă și cea a formulei.

Laptele matern este destul de diferit în compoziție atunci când bebelușul are 6 zile, 6 luni sau 18 luni. Aceste modificări apar treptat, în funcție de nevoile bebelușului. Pentru a răspunde modificărilor nevoilor nutriționale ale copiilor, formulele sunt disponibile în funcție de diferitele grupe de vârstă. 

Laptele adaptat pentru copiii de 1 an conține aceleași vitamine și minerale găsite în formulele pentru sugari, dar principala diferență între un sugar și un copil mic este că laptele pentru sugar conține niveluri mai ridicate de calciu și fosfor, deoarece în această perioadă copilul creşte intens și are nevoie de cantități mai mari din acești macronutrienți.

Formula de lapte praf oferă nu numai vitamine și minerale la niveluri optime, ci și cantitatea de grăsimi, proteine ​​și zaharuri. La pregătirea formulelor fiind respectate standarde stricte privind conținutul și cantitățile de nutrienți, vitamine, macro și micronutrienți.