Laptele praf –de câte tipuri este şi cum influenţează greutatea şi sănătatea copilului?

Laptele praf a reprezentat dintotdeauna o opţiune foarte bună a mămicilor care nu au posibilitatea să alăpteze şi nu vor să îşi expună copiii pericolelor hrănirii cu lapte de vacă sau cu alte tipuri de lapte. În fond, laptele praf a apărut din dorinţa de a înlocui laptele matern cu ceva mai bun, mai sănătos şi mai aproape de compoziţia laptelui matern. Laptele praf este disponibil pe piaţa de ani de zile, recomandat de medicii pediatri ca fiind soluţia optimă pentru fiecare bebeluş, în funcţie de starea lui de sănătate.

Formula clasică de lapte praf – prima recomandare a medicilor pediatri

Formula de lapte praf clasică, ce se prepară cu apă caldă este cea mai ieftină, recomandată de medicii pediatri, cea preferată de copii şi care se prepară extrem de uşor. Formula de lapte praf este special concepută pentru a suplini toate nevoile copiilor, astfel încât este preferată de pitici şi de mămici deopotrivă. 

Laptele praf în formula clasică este lapte concentrat sub forma unei pulberi albe, necesitând diluare înainte de a fi administrat. Acesta nu este un produs steril şi implică foarte multă atenţie în momentul preparării şi depozitării, astfel încât să nu influenţeze în mod negativ sănătatea copilului. În plus, părinţii trebuie să respecte toate instrucţiunile de preparare, astfel încât formula să fie perfectă. Laptele praf reprezintă o soluţie foarte bună pentru mulţi părinţi, fiind una din cele mai utilizate produse pentru bebeluşi, fiind recomandată de medicii pediatri. 

Laptele lichid concentrat – când se merită să cumperi pentru bebeluş?

Laptele praf poate fi înlocuit în anumite circumstanţe, cum ar fi în concedii sau în plimbări mai lungi, când mama rămâne fără formula de lapte pregătită de acasă. Laptele lichid concentrat este o categorie aparte, care nu este la fel de populară ca şi laptele praf clasic, ci este un produs sterilizat şi sigilat în mod corespunzător, fiind mult mai avantajos din punct de vedere al riscurilor implicate în momentul diluării, dacă se respectă recomandările producătorului.

De asemenea, laptele praf lichid concentrat nu este folosit de foarte mulţi părinţi din mai multe motive, cei mai mulţi preferând laptele praf clasic, sub formă de pulbere.

Laptele praf gata preparat – îşi merită preţul?

Laptele praf gata preparat poate fi considerat o soluţie foarte eficientă pe care părinţii o adoptă mai ales pentru vacanţe sau drumuri mai lungi, când vor să stea liniştiţi şi să nu îşi facă griji în privinţa preparării formulei de lapte pentru copii.

Acest tip de lapte praf este considerat de specialişti soluţia optimă în ceea ce priveşte modul de administrare, dar şi de prelucrare, prezentând proprietăţi foarte importante. Aceste proprietăţi include faptul că este steril, nu implică riscuri în momentul manipulării, nu necesită preparare şi poate fi administrat bebeluşului în mod direct. Deşi este varianta ideală pentru concedii şi plimbări, dar şi pentru bebeluşii care au probleme cu imunitatea, laptele praf deja preparat este cea mai costisitoare variantă, de aceea părinţii trebuie să pună în balanţă toate avantajele în raport cu acest dezavantaj.