Mâncare sănătoasă, dinți sănătoși? Cum ne afectează nutriția dantura

Suntem ceea ce mâncăm. Sau…nu? Dar dinții noștri cu siguranță sunt ceea ce mâncăm. Fiecare aliment sau băutură care intră în contact cu dinții noștri impactează sănătatea danturii și a gingiilor – iar unele dintre alimentele noastre favorite nu sunt întocmai prietene cu dantura. 

E vital să ne focusăm asupra alimentelor și băuturilor cu un impact negativ cât mai mic asupra danturii noastre – dr. Alexandra Mircea vorbește despre cum ne afectează nutriția dantura și ce ar trebui să (nu) mâncăm pentru dinți frumoși. 

De eliminat sau măcar de evitat

Dulciurile sunt, cum deja probabil știm, cel mai mare favorizant al apariției cariilor. Conform American Dental Association, limitarea consumului de zahăr înseamnă și mai puține carii – iar cariile nu ne aduc doar durere: netratate, ele pot duce la pierderea completă a dintelui. Deci va fi necesar tratamentul cu implant dentar. Ce crezi că este mai plăcut și accesibil – un implant dentar sau limitarea conștientă a consumului de zahăr?

Suntem tentați să legăm zahărul de dulciuri, însă, în realitate, el se află în majoritatea produselor pe care le consumăm: sucuri, smoothie-uri „naturale”, băuturi energizante, sosuri pentru paste, cereale, chiar și în unele tipuri de pâine. De aceea e important să fim atenți la cantitatea de zahăr din produsele noastre și să o limităm cât de mult posibil.

 

Alimentele lipicioase, precum mierea, stafidele, caramelul, biscuitii, croissantele nu fac decât să se lipsească de suprafața dinților noștri sau să se așeze în spațiile interdentare greu de curățat, favorizând apariția cariilor. 

Asta nu înseamnă că trebuie să le eliminăm complet din alimentația noastră, ci să le consumăm în moderație și să ne asigurăm că avem practici orale corespunzătoare (periaj dentar însoțit de ață dentar sau duș bucal). 

Alimentele acide, precum roșiile, portocalele, lămâile – și sucurile făcute din acestea sunt de nelipsit din dieta multora, însă ar trebui să le consumăm cu moderație, pentru că ne afectează smalțul dentar. Ca un trick, am putea încerca să le consumăm alături de alte alimente, non-acide, pentru a le anula din efectul negativ. 

Băuturile colorate, precum ceaiul, cafeaua, vinul roșu ne fac uneori viața mai plăcută – cum ne-ar începe ziua fără cafeaua noastră preferată? Cu toate acestea, băuturile de mai sus ne pătează dinții pentru că au în componența lor pigmenți de culoare care se lipesc, practic, de smalțul dentar. 

Ce poți face? În mod ideal, să limitezi consumul – însă asta nu înseamnă că nu te vei mai bucura de cafea dimineața. Poți alege să consumi băuturile care permit asta cu paiul, de exemplu – iar foarte important este să consumi o cantitate foarte mare de apă în cursul zilei, pentru a ajuta dinții să se „curețe” de aceste pete. 

Pentru dinții îngălbeniți, poți apela chiar la o albire dentară profesională, ca să își recapete albul strălucitor – dacă, totuși, dinții sunt prea pătați, stomatologul îți va recomanda să alegi fatete dentare

 

Ce să mănânci pentru dinți sănătoși

Acum că știm ce e important să limităm pentru o dantură sănătoasă, e bine să aflăm și care sunt alimentele pe care ar trebui să le încorporăm mai des în dieta noastră zilnică. 

 

  • Guma de mestecat fără zahăr stimulează secreția de salivă, care protejează smalțul dinților de acțiunea acizilor din gură; alegeți gust mentolat și nu alte arome care ar putea conține îndulcitori
  • Lactate – lapte sau brânzeturi – conțin proteine care stabilizează și repară smalțul dentar atacat de acizi
  • Mâncăruri bogate în fibre – trebuie să le mesteci îndelung, ceea ce stimulează secreția salivara. Au un efect că de scrub asupra suprafețelor dentare, lasandu-le curate. În plus, asigură o digestie bună
  • Căpșuni – bogate în vitamina C, dar și în acid malic, care albește dinții;
  • Apa – cea mai indicată băutură, pentru sănătatea întregului corp, dar și pentru sănătatea orala. Spală bine suprafețele dentare și diluează acidul, protejând smalțul. – dr. Alexandra Mircea

 

Grăsimile sănătoase (somonul), mâncărurile anti-inflamatoare și cele bogate în calciu sunt, alături de cele menționate mai sus, aliați ai unei danturi impecabile. E vital să abordăm o dietă echilibrată – fructe, legume, cereale integrale, proteină – pentru a ne păstra nu doar dantura sănătoasă, ci și întregul organism. Asta nu înseamnă, desigur, să eliminăm complet citricele sau cafeaua din dieta noastră – ci doar să conștientizăm că excesul nu ne aduce niciun beneficiu.