Milioane de dolari pentru diamante de pe altă planetă

Suntem, probabil, obişnuiţi cu cercetările oamenilor de ştiinţă englezi pe subiecte mereu surprizătoare care-ţi dau senzaţia că oamenii ăia chiar nu au ce face şi toată ziua născocesc tot felul de statistici care stârnesc o oarecare curiozitate şi, nu de puţine ori, râsul. De data asta nu e cazul.

Cu mai bine de 10 ani în urmă, Sudanul devenea “gazda” unui asteroid “căzut din cer” şi care părea că merită ceva mai multă atenţie decât celelalte care aterizaseră până atunci pe Terra.  Ceea ce părea banal, s-a dovedit, în urma acestor cercetări, ca fiind o fabuloasă descoperire : asteroidul conţine diamante formate cu milioane de ani, vreo zece,  înaintea momentului de când se cunoaşte Universul nostru. Cu siguranţă cu nu vorbim de pietre preţioase pe care le vom admira pe vreun inel de logodna sau montate pe o pereche de verighete din aur. Deşi ar fi greşit şi să excludem această variantă.

Iată că un eveniment care părea uitat într-o arhivă se dovedeşte a fi de o importanţă…galactică, la propriu. Şi este numai meritul unor cercetători care s-au încăpăţânat să lucreze peste 10 ani la un proiect, fără să fie deloc siguri de rezultatele finale.

Valori…extraterestre

Diamantele sunt, oricum, pietre preţioase de o valoare indiscutabilă aici pe Pământ. Posibil să fie aşa şi pe o altă planetă locuită, nu? Cine cunoaşte bine domeniul acesta destul de exclusivist poate aprecia mai bine astfel de informaţii.

“Noi lucrăm de la bun început cu diamante naturale certificate internațional și, pot spune cu mâna pe inimă că acestor pietre prețioase le simți valoarea fără  sa fii nevoit să le atingi. E suficient  să le privești. Imi imaginez cum este să atingi un diamant care știi că provine de pe o altă planetă și despre care ştii că are vârsta de câteva milioane de ani. E fantastic!”, spune Lucian Constantinescu, Brand Manager Diamante.ro/FIRESC

Luna trecută, în revista Nature Communications a fost publicat un alt segment al cercetărilor legate de asteroidul căzut în deșertul Nubian din Sudan, mai precis detalii legate de sistemul solar care, conform cercetătorilor a fost întâi populat de protoplanete (planete care au dispărut) care sunt, în fapt, „părinții” planetelor care fac parte din sistemul solar de azi.

Cercetătorii au analizat cu tehnici moderne, non-invazive, interiorul acestor diamante extraterestre și au ajuns la concuzia că ele au luat naștere datorită unei presiuni care nu putea proveni decât de la o planetă de dimensiuni foarte mari (comparabile cu Marte ori Mercur).

“Procesul de  formare a diamantelor (care sunt pietre prețioase extrem de dure) implică reținerea în interiorul lor  a unor minerale din mediul înconjurător și acest lucru le face martori cheie în acest tip de  cercetări, afirmă șeful echipei de cercetători farhang Nabiei.

Fără îndoială, acest studiu este departe de a se fi încheiat și vom mai auzi știri despre aceste diamante  de origine extraterestră. Nu putem exclude sub nici o formă că un mic diamant extras din acest asteroid va ajunge să fie montat pe o bijuterie din aur şi, mai apoi, vândut de o celebră casă de licitaţii. Va fi o bijuterie nepreţuită, la propriu.  Ar fi chiar interesant cum şi cine ar putea face un “preţ corect” unei astfel de piese 100% unicat.