Modul în care pachetele de ajutor guvernamental au schimbat piața de microcredite din Europa

În urma unor analize detaliate pe piața de credite din România în 2020, specialiștii au remarcat că numărul împrumuturilor și-a menținut ritmul de creștere obișnuit, în ciuda crizei sanitare. Statisticile indică o creștere de aproximativ 5.5% față aceeași perioadă a anului precedent. Analiștii financiari din țările europene, în special din Danemarca, vorbesc despre o situație cu totul diferită. De ce instituțiile europene au început să acorde mai puține microcredite și ce rol a jucat statul în acest sens, citiți mai jos.

De ce nu a existat o creștere a microcreditării în perioada de carantină: experiența daneză

Potrivit experților, interesul danezilor pentru cumpărături depinde în mare măsură de sezon: crește în timpul sărbătorilor, se intensifică în Vinerea Neagră, dar solicită în mod activ împrumuturi de consum. Așa-numitele împrumuturi rapide sau împrumuturi SMS sunt cele mai populare din această țară.

Caracteristici ale împrumuturilor rapide în Danemarca

Împrumuturile SMS (din danezul sms lån) sunt împrumuturi rapide, un tip de microcredite pe care organizațiile de microfinanțare le acordă persoanelor fizice pentru a acoperi cheltuielile financiare neașteptate.

Conform informațiilor de pe laanius.dk, un site de analiză a posibilităților de împrumut, oamenii solicită împrumuturi rapide atunci când nu au timp pentru a aduna documentele necesare pentru a aplica la bancă. Valoarea totală a acestor împrumuturi pe an este de cel puțin 0,5 miliarde DKK.

Orice cetățean adult al Regatului poate depune o cerere sub forma unui mesaj SMS. Trebuie să aveți un cont bancar, să indicați un număr de telefon valid și o adresă de e-mail. Aplicația nu apare în baza de date Upplysning Centralen (Centrul de informații) și, prin urmare, nu afectează în niciun fel istoricul creditelor. Răspunsul este primit într-o oră, iar banii sunt transferați în cont în aceeași zi.

Compensația de stat

În martie 2020, guvernul danez a decis să ofere asistență financiară cetățenilor și companiilor pentru a le sprijini în perioada de carantină. În cursul anului programului, aproximativ 400 de mii de persoane (300 de mii dintre cei care au plecat în concediu forțat și 100 de mii de lucrători independenți) au primit plăți compensatorii în valoare de peste 30 de miliarde de coroane daneze. Distribuția pachetelor de ajutor continuă anul acesta.

Opiniile participanților de pe piața de credite din România

Organizațiile de microfinanțare din România par să fi avut mai mult succes decât cele din restul țărilor europene, în ciuda dificultăților impuse de pandemia de COVID-19. Acest lucru se poate datora, pe de o parte, noilor reguli conform cărora suma ce trebuie rambursată nu poate fi mai mare decât dublul sumei împrumutate. Această nouă regulă este valabilă atât pentru bănci, cât și pentru IFN-uri, la împrumuturile care nu depășesc 15000 de lei.

Pe de altă parte, mai multe măsuri puse în aplicare de instituțiile bancare și nebancare le-au permis cetățenilor să solicite în continuare microcredite de nevoi personale pentru a face față actualei crize. Este vorba – în primul rând – de posibilitatea de amânare a ratelor.