Narghileaua – originile si istoria acesteia

Daca in trecut narghileaua era utilizata in rituri stravechi in intreaga lume persana si araba, fiind numita si shisha, in prezent reprezinta o sursa de relaxare alaturi de prieteni peste tot in lume. Putini sunt insa cei care cunosc instoria acestui instrument de fumat.

Narghilea – origini

Primele urme ale unei narghilele sunt datate in jurul anului 1320, in pestera Lalibela din Etiopia, insa comunitatea de cercetatori considera ca, de fapt, narghileaua este mult mai veche. Multi dintre ei considera ca in India a aparut primul astfel de instrument, insa sunt si dovezi care arata ca a existat si o narghilea egipteana mai veche decat cea din India.

Mai tarziu, narghileaua si-a facut aparitia si in Iran. Portughezii, in drumul lor spre est, au inceput sa importe tutun pe teritoriul iranian, iar din secolul XV narghileaua a fost utilizata in cafenele si baruri. Se pare insa ca narghileaua are un trecut controversat asupra caruia cercetatorii nu se pun de acord. Cu toate acestea, fiecare teorie are un punct comun – faptul ca narghileaua a fost un obiect ritualic folosit acum foarte mult timp.

In prezent, se estimeaza ca exista aproximativ 100 de milioane de utilizatori ocazionali sau obisnuiti, care folosesc narghileaua. Pana de curand, acest obiect a fost considerat un cadou ceremonial oferit la intalniri diplomatice. Lumea occidentala a trecut insa rapid la  utilizarea comuna inca din anii ’80, in timpul migratiei din zona de sud in cea de nord. Narghileaua reprezinta o expresie a culturii sociale foarte adanc inradacinate si a fost logic ca ea sa migreze alaturi de locuitori. De aici si pana la popularizarea narghilelei in intreaga lume nu a mai durat mult.

Narghileaua – un obiect istoric si cultural rafinat

Utilizata de-a lungul secolelor in intreaga lume, narghileaua poate fi gasita in prezent in numeroase magazine de tutun si produse derivate.

Acest produs functioneaza pe principiul unei conducte de apa. Originea numelui sau provine de la nuca de cocos din limba persana si sugereaza de fapt ca rezervorul initial a fost fabricat dintr-o nuca de cocos, cu doua orificii – unul pentru carbuni si unul pentru teava. Cu timpul si datorita evolutiei tehnologice, narghileaua a devenit un obiect care permite artistilor sa isi exprime creativitatea.

In prezent exista mai multe modele de narghilea. Cumpararea uneia de calitate si gasirea tuturor accesoriilor necesare sunt relaiv simple. Spre exemplu pe narghilea-egipteana.ro pot fi gasite mai multe tipuri de narghilea alaturi de accesoriile lor. Pasionatii pot profita de ofertele periodice si vor obtine astfel produse de calitate la un pret rezonabil.

Narghileaua este, de asemenea, si un obiect decorativ magnific, datorita designului sau exterior.  O narghilea inalta si decorata cu maiestrie va aduce un nou vibe sufrageriei sau camerei in care va fi amplasata. Narghileaua nu este un obiect de tinut in vitrina, ci ar trebui amplasata cat mai la vedere.

La toate acestea se adauga placerea de a impartasi aromele fructate cu prietenii, care poate fi contagioasa. Deci si in prezent narghileaua este tot un obiect social. O narghilea fara cel putin un prieten langa nu are niciun farmec.