Pariuri pe alegerile din SUA: Cum arată lupta dintre Trump și Biden

3 noiembrie 2020 este o zi importantă în istoria recentă a SUA. Americanii își vor alege la această dată președintele pentru următorii patru ani.

 

Procesul de votare a început deja, iar lupta va fi dată între actualul președinte Donald Trump și democratul Joe Biden.

 

Susținut de Partidul Republican, Donald Trump încearcă să obțină al doilea mandat în funcția de președinte. Misiunea sa se anunță însă dificilă.

 

Interesul pentru alegerile de anul acesta este mai ridicat decât cel din urmă cu patru ani, iar specialiștii consideră că, în astfel de situații, figura cea nouă – în acest caz Joe Biden – are de câștigat.

 

De altfel, democratul Joe Biden este favorit și la casele de pariuri, conform portalului Gnttips.ro. Cota ca Biden să devină președintele SUA variază, în funcție de agenție, între 1.44 și 1.59.

 

Donald Trump pornește cu șansa a doua, iar cota sa variază între 2.26 și 2.75. Alți candidați înscriși în cursă precum Howie Hawkins (susținut de Partidul Verde) și Jo Jorgensen (susținută de Partidul Libertarian) au șanse mai degrabă teoretice, cota lor fiind 1001.

 

Pandemia de coronavirus poate influența alegerile

 

America este lovită în plin de pandemia de coronavirus, cu peste 230 de mii de morți până în prezent. Iar felul în care Donald Trump a gestionat această criză sanitară poate influența votul la alegerile prezidențiale.

 

Inițial, Trump a spus că pandemia nu va fi o problemă pentru SUA, apoi nu s-a protejat suficient și a fost testat pozitiv cu noul coronavirus. Pentru o parte a electoratului, această atitudine a fost una considerată iresponsabilă.

 

De asemenea, și prestația lui Trump din timpul dezbaterilor electorale, considerată sub așteptări, ar avea un rol în soarta alegerilor de pe 3 noiembrie.

 

Toate institutele de sondare îl dau favorit pe Joe Biden, care are un avans ce variază între 6 și 10 procente. Totuși, în istoria alegerilor SUA au existat numeroase exemple în care outsiderul a reușit să câștige.

 

Donald Trump a câștigat ca outsider alegerile din 2016

 

În 2016, Donald Trump a reușit să o învingă pe Hillary Clinton deși a pornit din postura de outsider. Până la acel moment, Trump cochetase de mai multe ori cu ideea de a fi președintele SUA, dar în 2016 a reușit să își îndeplinească visul.

 

În cei patru ani ca președinte, Trump a avut de multe ori o atitudine vulcanică. În special în relația cu China, dar și cu Iran. De asemenea, Trump a scos SUA din Acordul de la Paris, privind schimbările climatice. El a mai avut luări dure de poziție și împotriva imigranților ilegali.

 

Printre realizările cu care Trump se mândrește se află învingerea Statului Islamic din Siria. Susținătorii lui Trump sunt fanatici și loiali, iar acesta este unul dintre lucrurile pe care actualul președinte se bazează la alegerile din acest an.

 

Joe Biden, cunoscut drept vicepreședintele lui Obama

 

Și Joe Biden a mai avut în trecut tentative de a deveni președintele SUA. Ultima dată în 2008, când acestea au fost câștigate de Barack Obama, iar Biden i-a devenit vicepreședinte. De altfel, rolul de vicepreședinte i-a adus multa notorietate și simpatie în rândul americanilor.

 

Dacă va câștiga alegerile, Biden va deveni cel mai în vârstă președinte-ales din SUA, la cei 77 de ani ai săi. El are o carieră politică de aproape 50 de ani. De altfel, pe când avea 30 de ani, el a devenit cel mai tânăr om din istoria SUA ales ca senator. Dacă va fi ales președinte, el promite că va crea peste 3 milioane de locuri de muncă și că va investi în infrastructură, sănătate, educație și îngrijirea copiilor.