Parodontoza – boala care pare inofensiva, dar duce la pierderea dintilor! Ce trebuie sa stii

Boala parodontala se manifesta sub forma unei inflamatii la nivelul tesuturilor care sustin dintii. Chiar daca la inceput pare inofensiva, parodontoza afecteaza treptat osul, gingia si poate duce chiar la pierderea dintilor.

Aceasta afectiune este frecvent intalnita la adulti si apare, de obicei, din cauza unei igiene zilnice necorespunzatoare. In urma unui periaj incorect, se formeaza placa bacteriana, care determina, la inceput, inflamarea gingiei, iar apoi retragerea ei de pe dinte si patrunderea bacteriilor in zona osului. Daca nu este tratata, boala parodontala transforma tesutul osos intr-o structura necrozata care afecteaza stabilitatea dintelui si determina pierderea lui.

Pe langa igiena precara, cauzele care mai pot duce la instalarea acestei afectiuni sunt:

– factorii genetici;

– bolile care influenteaza imunitatea;

– fumatul si consumul excesiv de alcool;

– pozitionarea incorecta a dintilor.

Simptomele bolii parodontale

Multe persoane ignora primele semne ale acestei afectiuni si se prezinta la cabinetul stomatologic abia atunci cand parodontoza a evoluat. Daca vrei sa tratezi boala parodontala, programeaza-te la medicul specialist atunci cand te confrunti cu unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

– gingii inflamate;

– depuneri de tartru;

– respiratie urat mirositoare (halitoza);

– dureri la mestecarea alimentelor;

– sangerari gingivale, in special in timpul periajului.

Tratamentul bolii parodontale

Daca banuiesti ca suferi de parodontoza, primul pas este sa te prezinti la medicul specialist pentru a-ti stabili un diagnostic. Acesta va efectua un control stomatologic si va vedea daca exista placa bacteriana, tartru sau alte afectiuni dentare.

Dupa ce medicul a efectuat toate testele necesare, prima etapa va consta intr-o sedinta de igienizare profesionala, prin care va fi indepartata placa bacteriana si depunerile de tartru. Apoi, specialistul poate aplica antiinflamatoare sau poate administra antibiotice care sa lupte impotriva dezvoltarii bacteriilor.

In cazul in care boala a avansat, medicul stomatolog poate apela la un tratament chirurgical pentru a indeparta pungile cu infectie de la nivelul radacinii. Interventia va fi realizata sub efectul anesteziei, asa ca pacientul nu va simti nicio durere.

Metode de preventie a parodontozei

Preventia este intotdeauna cea mai buna masura! Pentru a evita aparitia acestei boli, este important sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

– efectueaza vizite regulate la o clinica stomatologica de top;

– foloseste o periuta de dinti cu peri moi care sa nu lezeze gingiile;

– foloseste zilnic ata dentara si apa de gura pentru a elimina placa bacteriana si pentru a curata zonele mai greu accesibile ale danturii.

Pentru a beneficia de cel mai bun tratament parodontoza, vino la clinica stomatologica Dental Excellence! Specialistii cu experienta iti vor oferi ingrijirile necesare pentru ca tu sa ai mereu o dantura sanatoasa!