Pornește la drum în siguranță, echipându-ți autoturismul cu elemente de calitate

 

 A sosit sezonul cald, când vacanțele își fac prezența, iar numărul călătoriilor crește considerabil. Fie că alegi să pornești la drum către litoralul românesc sau în străinătate, ori preferințele tale se îndreaptă către vacanțele la munte, trebuie să alegi întotdeauna siguranța ta și a pasagerilor.   

 Preferi mașina personală în detrimentul călătoriei cu trenul sau cu avionul? Cu siguranță este alternativa care îți oferă mai multă comoditate și flexibilitate, chiar dacă uneori poate să fie o variantă mai de durată spre deosebire de avion.   

Care sunt componentele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți echipezi mașina pentru călătorii, dar și pentru drumurile de zi cu zi din oraș? 

 

1. Anvelopele fac parte din elementele principale ale unei mașini. Pentru o siguranță sporită, optează pentru cauciucuri de calitate dintr-o gamă variată oferită deAanvelope-oferte.ro. Alege cauciucurile potrivite, conform următoarelor criterii: 

  • În funcție de sezonul în care le utilizezi, există 3 tipuri de cauciucuri și anume: 

           – anvelopele de vară, utilizate în sezonul cald pentru a oferi performanțe înalte,   atunci când temperaturile sunt ridicate; 

             – anvelopele de iarnă, utilizate în sezonul rece. Se recomandă montarea lor când temperatura scade sub 7°C; 

         – anvelopele all season, utilizate pe tot parcursul anului, permit utilizarea mașinii în condiții optime, atât în sezonul cald, cât și în cel rece. 

             * Trebuie să ai în vedere și prezența unui cauciuc de rezervă sau a kitului de pană pentru evitarea unui eveniment neplăcut.

  • Uzura anvelopelor și starea acestora trebuie să fie într-o stare bună pentru a face fața cu brio la condițiile meteo nefavorabile.

  • Dimensiunea cauciucurilor trebuie aleasă în funcție de specificațiile producătorului autoturismului pe care îl deții. Pe partea laterală a acestora vei găsi inscripționate dimensiunile specifice și anume: lățimea benzii de rulare, înălțimea oferită prin procentajul din lățimea benzii, R semnifică tipul de construcție (radial) și diametrul jantelor pe care urmează să fie montate anvelopele. 

  • Verifică presiunea cauciurilor pentru a evita uzura prematură a acestora. În funcție de gradul de încărcare al mașinii, setează presiunea aferentă, indicată de producător.  

2. Sistemul de frânare se încadrează și el la elementele de maximă importanță în ceea ce privește siguranța. Asigură-te înainte de a pleca la drum că nu vei întâmpina probleme din cauza uzurii discurilor sau a plăcuțelor de frânare. 

 3. Lichidele, precum uleiul, lichidul de frană, lichidul de răcire și cel pentru spălarea parbrizului trebuie să fie la nivelul optim și anume, cel specificat de producătorul autoturismului, indicat printr-o gradație pe vasul corespunzător fiecărui lichid. 

4. Sistemul de iluminare să fie complet funcțional. Verifică toate becurile mașinii înainte de a pleca la drum și să deții întotdeauna un bec de rezervă, mai ales dacă vei călători pe timp de noapte. 

 5. Diagnoza computerizată este ideală pentru verificarea finală a mașinii, care îți poate indica orice tip de eroare apărută pe partea electrică sau mecanică, acolo unde există senzori care pot comunica cu computerul.  

 6. Și nu în ultimul rând, să nu-ți lipsească la orice drum, o trusă cu scule, trusa medicală, extinctorul, triunghiurile și vesta reflectorizantă pentru semnalizarea unei eventuale avarii întâmpinate pe carosabil. 

 Așadar, chiar dacă te cuprinde febra vacanței mult așteptate și grija bagajelor, nu uita de verificarea amănunțită a autoturismului și de achiziționarea cauciucurilor potrivite sezonului în care alegi să călătorești. Pe lângă bucurie, oferă siguranță înainte de toate, atât ție, celor dragi din mașină, cât și celorlalți participanți la trafic! 

Drum bun și vacanță plăcută! 

Surse foto: pexels.com, istockphoto.com