Prevenirea infarctului miocardic. Cum putem recunoaște din timp simptomele?

Bolile cardiovasculare rămân și la momentul actual principala cauză de deces la nivel mondial. 31% dintre decese se produc ca urmare a acestor afecțiuni. Dintre acestea, boala cardiacă ischemică (boala coronariană) este cel mai adesea responsabilă de declanșarea infarctului miocardic acut.

Când apare infarctul

De cele mai multe ori, infarctul apare după ce funcția circulatorie a fost alterată pe termen lung. Boala coronariană se dezvoltă progresiv, în urma stenozării (îngustării) arterelor coronare care irigă cu sânge inima. Stenoza apare prin acumularea plăcilor de aterom (grăsime) pe pereții arterelor. 

Când apare infarctul de miocard? În momentul în care sângele nu mai ajunge în cantitate optimă la nivelul inimii, celulele mor și funcția cardiacă este afectată. Deoarece inima nu mai este capabilă să pompeze sânge către organe, infarctul poate duce la un stop cardio-respirator și astfel la deces.

Semne prevestitoare ale infarctului miocardic

Simptomele care anunță o circulație deficitară la nivelul inimii (cu risc ridicat de infarct de miocard) includ:

  • Angină pectorală stabilă – durere puternică frecventă la nivelul toracelui, care apare în timpul efortului fizic și dispare la repaus. Durează câteva minute și poate fi însoțită de dificultăți respiratorii și transpirații excesive. 
  • Aritmii – bătăi neregulate ale inimii.
  • Stare generală de oboseală.

Cum poate fi prevenit infarctul de miocard

În primul rând, este foarte important consultul medical de specialitate, care să evalueze starea arterelor coronare. Se vor realiza investigații precum: electrocardiograma, coronarografia, testul de efort, ecografia Doppler, ecocardiografia.

Dacă au fost depistate stenoze ale arterelor coronare, medicul recomandă tratamentul medicamentos sau intervențional. Tratamentul intervențional este angioplastia cu balon și stent. Poți efectua procedura de angioplastie la centrele Monza – Ares sau la alte clinici specializate.

Stilul de viață este și el foarte important în prevenirea infarctului de miocard. Se recomandă: 

  • activități fizice ușoare
  • dietă săracă în colesterol, prăjeli și grăsimi de origine animală și bogată în grăsimi de origine vegetală (uleiuri extravirgine crude, nuci, semințe, migdale, alune de pădure, avocado, pește). 
  • renunțarea la fumat
  • limitarea consumului de alcool și cafea
  • controlul greutății corporale
  • reducerea stresului
  • consult medical periodic.

Așadar, infarctul de miocard este o afecțiune care poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin investigații medicale periodice.