Produse eco-friendly recomandate în perioada menstruației: tampoane și absorbante din bumbac

Pe durata unul singur ciclu menstrual, o femeie folosește în medie aproximativ 30 de tampoane sau absorbante clasice. Vorbim desigur de femeile care folosesc produsele menstruale clasice, ieftine, dar și extrem de dăunătoare pentru mediu. Toate aceste produse de igienă intimă folosite ajung într-o proporție de 90% la groapa de gunoi, unde încep să se degradeze lent. Un singur absorbant se degradează în câteva sute de ani, timp în care eliberează tot felul de substanțe chimice toxice ce amenință sănătatea ecosistemelor. Din păcate, multe tampoane folosite sunt aruncate într-un mod iresponsabil la toaletă, blocând canalizări și poluând apele.

Toate aceste deșeuri pot fi evitate în ziua de astăzi, cu ajutorul variantelor eco-friendly. Folosirea unor produse menstruale organice aduce beneficii nu doar sănătății tale, ci și mediului înconjurător. Iată ce alternative ecologice ai la absorbantele și tampoanele clasice:

 

  • Tampoane și absorbante din bumbac

 

Dacă nu ai folosit până acum tampoane și absorbante bumbac, poate ar trebui să o faci. Pe lângă confortul crescut pe care ți-l oferă în perioada menstruației, aceste produse sunt realizate din bumbac organic, deci sunt complet biodegradabile și reciclabile. După folosire le poți arunca fără probleme la coșul de gunoi, știind că se vor întoarce în natură, fără a o afecta în vreun fel. Fără substanțe chimice dăunătoare și fără particule de plastic în sol sau în ape. O simplă schimbare, o trecere de la un produs menstrual ce conține mult plastic și alte substanțe nocive, la unul pe bază de fibre naturale, poate face o diferență extrem de mare. Tampoanele și absorbantele din bumbac se folosesc exact în același mod ca cele clasice, însă se simt diferit și protejează mediul înconjurător.

 

  • Cupă menstruală

 

Cupa menstruală este o altă alternativă ecologică la produsele menstruale clasice. Este realizată din silicon medical flexibil, are o formă de pâlnie și se introduce în vagin pentru colectarea lichidului menstrual. Aceste cupe menstruale sunt reutilizabile, iar asta înseamnă că reduci considerabil cantitatea de deșeuri. Dacă este spălată și sterilizată corespunzător, acest recipient poate fi folosit și câțiva ani buni. Unele femei care au încercat cupa menstruală pentru prima dată au resimțit un ușor disconfort – acesta se poate datora alegerii incorecte a cupei menstruale sau a introducerii incorecte. S-ar putea să fie nevoie de puțin timp pentru a te acomoda cu această cupă menstruală. 

Au existat însă multe cazuri de femei ce au renunțat la folosirea acestei variante, considerând că absorbantele reprezintă totuși o variantă mai comodă. Dacă faci parte și tu din această categorie, dar îți dorești să folosești produse eco-friendly, îți recomandăm să te orientezi către absorbantele din bumbac organic, cum sunt cele de la Enroush.

 

  • Period panties sau chiloții menstruali

 

O opțiune ecologică, dar mai puțin populară pentru această perioadă este reprezentată de chiloții menstruali. Sunt fabricați din bumbac organic și pot absorbi până la 100 ml sânge (echivalentul a 8 tampoane normale). Zona absorbantă are proprietăți antimicrobiene și antiumiditate, deci te vei simți confortabil pe tot parcursul purtării. După folosire, se spală exact ca lenjerie intimă obișnuită, urmând a fi purtați luna viitoare.

Există multe produse eco-friendly pe care le poți folosi în perioada menstruală. Varianta cea mai comodă și la îndemâna tuturor rămân absorbantele și tampoanele din bumbac. Fă și tu această trecere de la clasic la organic și protejează mediul înconjurător!