Produse naturale pentru cei preocupați de sănătate

Pe măsură ce grija consumatorilor pentru alimentația sănătoasă crește, la fel crește și interesul pentru alimente naturale și artizanale. Artizanii pot menține tradițiile vii prin crearea unor alimente cu ingrediente naturale și utilizarea metodelor vechi de conservare.

Fără îndoială, alimentele artizanale devin din ce în ce mai populare și în România. De la creșterea numelor mici, de nișă în magazinele de specialitate, până la mărcile mari, emblematice pe rafturile supermarketurilor și creșterea afacerilor cu livrare la domiciliu, companiile de produse alimentare artizanale par să prospere. Toate acestea ridică întrebarea: Ce este artizanatul?

Pâinea, produsele de patiserie, ciocolata, brânza și alte alimente realizate manual sunt adesea definite ca fiind artizanale – având calități autentice, naturale, care amestecă ingrediente fine și proaspete cu pasiune din partea artizanului, care își pune inima și sufletul în ceea ce face .

Schimbarea gusturilor și preferințelor consumatorilor pentru alimente naturale și sănătoase au contribuit la creșterea rapidă a produselor realizate artizanal. Aceste alimente au de obicei etichete mai curate, ceea ce este în tandem cu trendul actual pe care oamenii îl au pentru mâncare.

Bazat pe cuvântul italian “artigiano”, artizanul se referea inițial la un meșter priceput care sculpta sau prelucra manual un obiect.

Țările, regiunile și industriile vor clasifica și considera produsele artizanale în mod diferit. Dar, în general, acest tip de produs îndeplinește de obicei unul sau mai multe dintre următoarele criterii:

  • Este produs la scară mică sau în loturi mici. Nu este produs în masă sau cultivat la scară industrială.
  • Este realizat folosind metode și unelte tradiționale – de obicei fiind realizat manual, spre deosebire de fabricarea industrială.
  • Este creat după o rețetă tradițională care poate exista de sute de ani. Înseamnă că există foarte puține, dacă există, ingrediente moderne. Precum conservanții, coloranții, îndulcitorii, agenții de îngroșare sau alte substanțe chimice.
  • Este fabricat local, nu este importat din altă țară (deși acest lucru depinde de locul în care se află distribuitorul sau magazinul pentru produs).
  • Este trasabil sau este fabricat din ingrediente trasabile. Stabilirea provenienței este un aspect cheie al alimentelor artizanale.

Este dificil să știi exact și în ce măsură un produs individual este artizanal. Dar ingredientele și metodele de producție vor duce de obicei la multe beneficii.

„Natural” în lumea alimentară înseamnă, de obicei, mâncare cu puțini sau chiar deloc conservanți și/ sau ingrediente artificiale și procesare minimă.

Alimentele naturale (fructe întregi proaspete, legume, cereale integrale, semințe, nuci, fasole și leguminoase) ne-au fost oferite de către natură. Sunt alimentele perfecte pentru ca organismul nostru să prospere și să supraviețuiască. La urma urmei, suntem parte a naturii și, ca atare, suntem proiectați să prosperăm cu alimente naturale.

În afară de nutriție, structurile minerale și a zahărului din alimentele naturale sunt gustoase, deoarece culturile au mai mult timp să se dezvolte și să se maturizeze. Utilizarea tehnicilor de producție agricolă naturale și ecologice se dovedește a fi motivul pentru un gust mai bun al produselor alimentare naturale. Se spune foarte des că gustul legumelor și fructelor naturale este de o calitate superioară în comparație cu al celor care sunt cultivate în mod convențional.