Proteinele si beneficiile lor spectaculoase

Proteinele au un rol extrem de important in buna functionare a organismului nostru, cantitati insemnate regasimdu-se in muschi, piele, unghii, oase si alte parti ale corpului uman.

Proteinele sunt niste grupuri de molecule ce au ca si baza de temelie aminoacizii,o componenta importanta a celulelor, avand capacitatea de a le reface, contribuind si la crearea de tesuturi noi.

Tipuri de proteine

Dupa cum spuneam mai sus, aminoacizii reprezinta baza de temelie a proteinelor, acestia fiind si ei impartiti in 2 grupe mari: aminoacizi esentiali si aminoacizi neesentiali. Pornind de la aceasta informatie, proteinele se impart astfel, si ele, in doua categorii:

  • Proteine complete
  • Proteine incomplete

Proteinele complete se refera la acele proteine ce contin toti aminoacizii esentiali (leucina, isoleucine, lisina, metionina, fenil-alanina, treonina, triptofan, valina, histidine).

Proteinele incomplete sunt proteinele care nu contin o parte din aminoacizii esentiali (alanine, asparagine, acidul aspartic, acidul glutamic, serina, arginina, cisteina, glutamine, glicina, tirozina, prolina).

Ce surse de proteine avem?

Cea mai mare cantitate de proteine pe care corpul nostru o asimileaza se regaseste in alimentatia noastra, de aceea nutritionistii ne reamintesc cat este de important sa avem un meniu cat mai variat, proteinele provenind atat din sursa animala, cat si din sursa vegetala.

Dupa cum probabil stii, carnea contine cea mai mare cantitate de proteine, urmata apoi de produsele lactate si oua. Acesta sunt tipurile de alimente care au in componenta lor proteine complete, majoritatea legumelor si fructelor, avand in componenta proteine incomplete, dar prin diferite asocieri de legume, putem obtine proteinele complete.

Dar, atunci cand ai o nevoie mai mare de proteine, pe langa cele din alimentatia zilnica, poti apela la pudrele proteice, adaugate in sucuri sau alimente, pentru un aport ridicat de proteine.

Cele mai apreciate sunt asa numitele proteine din zer, o sursa minunata de aminoacizi, cu o absorbtie extrem de rapida si usor de digerat. Aceasta proteina este preferata sportivilor, deoarece ajuta la refacerea muschilor dupa efort, la cresterea masei musculare si la scaderea nivelului de grasime din corp, dar nu numai.

Tot mai multe persoane apeleaza la suplimente de proteine, alegand proteina din zer, aceasta fiind benefica si in anumite afectiuni, precum diabetul, tensiunea arteriala sau boli cardiovasculare.

Proteine din zer – beneficii

  • Ai mai multa energie. Proteinele te ajuta sa iti refaci nivelul de energie, atunci cand in corpul tau exista un deficit de carbohodrati sau cand depui efort sustinut.
  • Ajuta sistemul imunitar. Aminoacizii din componenta proteinelor sunt capabili sa previna o posibila infectie, prin eliminarea unor agenti patogeni, responsabili cu infectarea.
  • Iti dezvolta masa musculara. Muschii tai depind de proteine, iar forma si marimea lor este data de cantitatea de proteine, precum si de caliatea lor.
  • Sustin arderea grasimilor din corp. Un regim alimentar bogat in proteine regleaza metabolismul, ceea ce ajuta la arderea unui numar mai mare de calorii, in decurs de 24 de ore.
  • Ajuta la recuperarea mai rapida dupa traume sau accidente. Proteinele sustin regenerarea tesuturilor si reduc inflamatiile, astfel ca ranile se vinde mai repede.
  • Intaresc sistemul osos. Un meniu echilibrat ajuta la sustinerea sistemului osos.
  • Transporta nutrientii in organism. Ajuta organismul sa functioneze normal, transportand nutrientii catre celule si tesuturi.

Din fericire, acum poti gasi proteine din zer in diverse produse de la Bodyline.ro care te ajuta sa te bucuri mai usor de toate avantajele pe care acestea le ofera. Cercetarile arata ca proteinele din zer sunt aur pentru cresterea si mentinerea musculaturii, asa ca daca acestea sunt si obiectivele tale de fitness, merita sa le acorzi atentie.