Refinanțarea unui credit – tot ce trebuie să știi despre procedură

Refinanțarea presupune contractarea unui nou împrumut, prin care achiți un credit sau mai multe, deja existente. Beneficiile principale pot fi o rată lunară mai mică și o sumă de bani în plus, ce o poți folosi în alte scopuri. De asemenea, poți scăpa de dobânzile și condițiile administrării mai multor credite și de drumurile la bancă.

De ce să faci o refinanțare

Când treci prin dificultăți financiare și venitul tău scade, poți ajunge ușor în imposibilitatea de a-ți plăti datoriile. O refinanțare te poate scăpa de această problemă fiindcă ai posibilitatea de a prelungi perioada de rambursare a creditului și rata va scădea. Trebuie însă să fii atent deoarece cu cât perioada de creditare este mai mare și rata lunară mai mică, cu atât va crește mai mult costul total al creditului. Vrei o sumă suplimentară de bani și să reduci perioada de creditare? În acest caz, asigură-te că îți permiți achitarea noii rate lunare. În general, băncile vor accepta o rată de îndatorare de cel mult 50% din venituri.

Cum să alegi banca potrivită

Toate băncile au oferte personalizate de refinanțare și poți ajunge ușor în postura în care să nu știi ce să alegi. Pentru a găsi varianta cea mai bună, trebuie să compari DAE, la fel ca și în cazul creditelor obișnuite. Un calcul ușor se poate face cu ajutorul calculatoarelor de refinanțare. Cu cât oferta are o DAE mai mică decât cea a creditului actual, cu atât aceasta este mai avantajoasă. Spre exemplu, dacă ai un credit imobiliar cu o DAE de 10%, un credit de refinanțare cu o DAE de 7% sigur îți va reduce costurile.

Cum să faci o refinanțare

După ce ai găsit oferta potrivită, poți trece la pregătirea dosarului. Acesta va cuprinde aceleași documente ca și la obținerea creditului inițial (adeverință de salariu, copie după ultima fișă fiscală și după contractul de muncă). Comisioanele cerute de bancă (comision de acordare, de analiză dosar etc.) și asigurarea aferentă noului credit trebuie plătite. Vei avea nevoie de încă o adeverință de la banca la care ai creditul actual, pentru care ți se va percepe un comision. Aceasta e necesară pentru a atesta soldul creditului la zi!

 

Dacă refinanțezi un credit garantat cu ipotecă, apar și costurile evaluării imobilului și a taxelor notariale.

 

În cazul în care nu dispui de toți banii necesari pentru o refinanțare, poți face un

împrumut rapid prin Viaconto. După depunerea actelor, urmează ca dosarul de credit să fie analizat de către departamentul de risc al băncii. În cazul în care răspunsul este pozitiv, creditul vechi va fi rambursat anticipat în mod integral și vei începe rambursarea creditului nou. 

 

Refinanțarea se poate face doar pentru același tip de credit! Astfel, dacă ai un credit ipotecar, îl poți refinanța doar prin alt credit ipotecar, același lucru fiind valabil și în cazul creditelor de nevoi personale.