Când e bine și când nu e bine să folosești un dicționar

Cheia unei bune comunicări este îmbogățirea cunoștințelor și a vocabularului. Cultura generală, un bun personal extrem de prețios, este unul dintre lucrurile pe care încercăm să le perfecționăm toată viața. Într-un mediu educațional sau prin studii individuale, fiecare persoană își dorește să crească în limbaj, gândire, capacitate intelectuală ori perspectivă critică. Cu toate că internetul este o resursă interesantă, dicționarul rămâne elementul de bază pentru toți cei care vor să aprofundeze noțiuni din domenii variate. Sunt situații când acesta este de mare ajutor, dar și cazuri când nu este indicată utilizarea dicționarului, iar despre toate acestea vom afla în cele ce urmează.

Când este indicat să folosești un dicționar

Fără un vocabular bogat, comunicarea este săracă și ineficientă, mai ales dacă este vorba despre o limbă străină. Același lucru este valabil și pentru limba maternă, așa că dacă nu găsești întotdeauna cuvintele potrivite pentru a-ți exprima ideile, apelează la un dicționar. O astfel de lucrare cuprinde cea mai mare parte din cuvintele unei limbi, așezate de regulă în ordine alfabetică. Pe lângă definiția sensurilor cuvântului, într-un dicționar explicativ se găsesc și detalii despre pronunție, etimologie, sinonime, expresii sau ilustrații.

Dicționarul reprezintă opțiunea perfectă pentru a învăța o limbă străină, ca să afli semnificația unui cuvânt nou, să găsești un sinonim sau un regionalism, să afli definiții ori să asociezi mai ușor o imagine cu un cuvânt.

Când nu e bine să folosești un dicționar

Dacă îți dorești să obții cât mai multe cunoștințe noi, folosește-te de enciclopedii de aici, deoarece vei beneficia de materiale interactive care acoperă diferite arii de interes. Dicționarul explicativ este util pentru a afla sensul anumitor cuvinte, însă acesta nu cuprinde informații care să-ți crească cultura generală cu date, noțiuni ori subiecte din diferite domenii. Lucrările enciclopedice sunt mult mai avansate cu privire la acest lucru, deoarece sunt atât generale, incluzând informații din mai multe categorii diferite, cât și specializate într-un anumit domeniu. În unele situații, enciclopediile au texte sub formă de întrebări și răspunsuri și sunt însoțite de imagini sugestive, pentru a ajuta cât mai mult cititorul să înțeleagă subiectul. De asemenea, lucrările pot cuprinde și referințe care te ajută să găsești mai ușor informații conexe cu privire la ceea ce te interesează. Spre deosebire de dicționarele explicative, enciclopediile nu își propun să epuizeze subiectul, ci sintetizează cât mai multe lucrări anterioare, pentru a oferi explicații clare, țintite, la nivelul de cunoaștere actual.

 

Învață să folosești dicționarul ținând cont de nevoile tale. Astfel, vei fi mai bine pregătit în domeniile care te interesează și vei putea memora ușor noțiuni ce-ți vor îmbogăți cunoștințele generale.