Romanii contractează tot mai multe credite în 2022 pentru a reduce impactul inflației

Deși creșterea inflaționistă a început să afecteze românii chiar de la începutul anului 2022, conform datelor furnizate de către Banca Național a României, cel mai mult românii vor simți inflația în vara acestui an. Este necesar să menționăm că, din punct de vedere statistic, România deja de foarte mult timp nu a cunoscut o inflație cu o valoare din 2 cifre (se preconizează că în vara acestui an inflația va depăși pragul de 11.2%). Se preconizează că această creștere inflaționistă va continua chiar și până la sfârșitul anului.

Creșterea ratei inflaționiste – corelată cu creșterea interesului față de credite

Inflația ar însemna că banii se devalorizează în timp, iar ceea ce poți achiziționa astăzi cu o sumă X, va costa X+Y în viitor. Anume din acest motiv, atunci când inflația crește, oamenii tind să reducă impactul acesteia fie prin achiziții, fie prin investiții. Un instrument practic și eficient în acest sens sunt creditele. Creditele oferă acces imediat la fondurile de care ai nevoie, ceea ce îți permite să faci achizițiile și investițiile necesare exact la acel nivel de preț, care este disponibil în prezent.

Chiar dacă nivelul educației financiare a românilor lasă de dorit, o bună parte din români înțeleg fenomenul inflației și că păstrarea banilor la ciorap nu mai presupune nimic bun. De aceea, o tendință deja cumva tradițională este predispunerea românilor de a contracta credite în situații de incertitudine, reducând astfel impactul negativ al inflației pe perspectivă mai îndelungată.

În contextul descris mai sus, și experții FoxyCredit Bulgaria au observat o creștere a interesului față de creditele rapide și în rândul bularilor. Aceștia tind să coreleze această creștere, la fel, cu dezvoltarea ratei inflaționiste din Bulgaria și cu frica similară a bulgarilor că prețurile o să crească și mai mult pe viitor.

Creșterea inflației – creșterea ratelor bancare

Opțiunea de a reduce efectele inflației prin contractarea de credite este deja una banală pentru societatea mondială, dar ceva mai nouă pentru România. Totodată, statul înțelege această tendință, de aceea are grijă să crească ratele dobânzii. Acest lucru, în consecință, determină creșterea ratelor bancare, atât pentru creditele deja contractate, cât și pentru creditele ce vor urma a fi contractate.

Din acest considerent, conform experților foxycredit.com, în România se observă acum o creștere a ratelor bancare. Creșterea afectează atât indicele ROBOR, cât și indicele IRCC. Anume din acest motiv, creditele bancare nu mai sunt atât de atractive, ceea ce determină tot mai mulți români să caute soluții financiare alternative.

Pe lângă rate mai bune, totodată, românii sunt interesați și de accesibilitatea creditelor. Tot mai populare devin creditele online, cele care nu necesită prezență fizică la filiale, se oferă destul de rapid și simplu. În acest context, experții au observat și creșterea solicitărilor de imprumut online, chiar dacă se anticipează că ratele la credite ar putea crește inclusiv până în ultimele luni a acestui an.

Să nu uităm, în același timp, că românii nu-și modifică deprinderile de consum nici în condiții de incertitudine. Drept dovadă a acestui lucru îl servește și modul în care s-au comportat românii în pandemie – mulți dintre ei au preferat să contracteze mai multe credite, dar nicidecum să renunțe definitiv la acele deprinderi sau necesități de consum, pe care l-au dobândit până la lansarea circumstanțelor de incertitudine.

Deși în prezent lucrurile par a fi destul de incerte, este clar că, cel mai curând, o dinamică de creștere a inflației se va păstra până la finele anului 2022. În aceste circumstanțe, interesul față de credite, cel mai curând, va crește și mai mult, crescând și, în același timp, volumul de credite contractate. În așa mod, într-o oarecare măsură, românii vor reuși să reducă efectele negative ale inflației, dar și să obțină o rata lunară mai bun (în cazul în care caută să-și refinanțeze împrumuturile deja contractate).