„S-a stricat nuca de schimbator!“ Iata ce e de facut daca intampini o astfel de problema!

Fiecare automobil reprezinta un angrenaj extrem de complex si este esential ca toate elementele sale sa functioneze impecabil. Doar in acest fel se ajunge ca fiecare drum sa reprezinte o experienta sigura si confortabila atat pentru sofer, cat si pentru pasageri.

Printre micile detalii care fac diferenta se numara si nuca schimbator, un accesoriu care trebuie sa indeplineasca mai multe criterii, atat functionale, cat si estetice. Prin design, trebuie sa se integreze perfect in decorul masinii, dar in acelasi timp trebuie sa se dovedeasca usor de manevrat si comod pentru sofer, in timpul mersului.

Importanta cutiei de viteze si a schimbatorului

Orice vehicul cu motor are nevoie, pentru a functiona, de o cutie de viteze, care face parte din asa-numitul mecanism de transmisie. Mai precis, rolul ei este de a transmite puterea generata de motor catre roti, functie care este indeplinita folosind schimbatorul de viteze. Mai multe pinioane sau roti dintate permit schimbarea raportului dintre viteza de rotatie a motorului si viteza de rotatie a rotilor, pentru o cat mai buna adaptare la conditiile deplasarii si ale fiecarei manevre in parte.

Cutiile de viteza pot fi automate sau manuale. In cel de-al doilea caz – cel mai frecvent intalnit – schimbarea treptelor de viteza se realizeaza folosind o maneta, care, prin intermediul unui mecanism de legatura, cupleaza in modul dorit pinioanele aferente fiecarei trepte de viteza.

Pentru schimbarea efectiva a vitezei, conducatorul auto realizeaza mai multe operatiuni. Incepe cu decuplarea cutiei de viteze de motor, apasand complet pedala de ambreiaj. Apoi alege viteza dorita, prin miscarea laterala a manetei, si cupleaza viteza, prin deplasarea longitudinala a manetei in directia vitezei dorite, indicata pe nuca de schimbator. Apoi, prin eliberarea progresiva a ambreiajului, cutia de viteza este din nou cuplata la motor, iar automobilul va functiona in parametrii doriti de sofer.

Semne ale unor probleme la cutia de viteze

La fiecare piesa a unei masini, inclusiv la nuca de schimbator sau la orice alta componenta a cutiei de viteze, este esential ca eventualele probleme sa fie observate cat mai devreme si remediate rapid. Altfel, daca nu este constatata la timp, defectiunea unei singure piese poate sa produca daune si la alte componente, cu care este interconectata.

Este cazul sa iti faci probleme legate de cutia de viteze atunci cand constati ca intampini dificultati la trecerea intr-o alta treapta. Fie o simpla cuplare intr-o alta pozitie nu se desfasoara cu lejeritatea normala, fie schimbatorul sare automat din viteza sau chiar cade.

Mai ales daca esti un sofer cu experienta, poti sa iti dai seama de existenta unor probleme la nuca de schimbator, la maneta sau la alte elemente ale cutiei observand pur si simplu aparitia unor sunete ciudate. De exemplu, se poate intampla sa se produca sunete nefiresti, intense ori sacadate, la fiecare trecere intr-o treapta superioara sau inferioara. Un zgomot puternic auzit atunci cand schimbatorul se afla in punctul mort reprezinta un alt indiciu ca este ceva in neregula cu transmisia masinii.

Daca intampini astfel de probleme, in magazinul online Automag.ro gasesti diferite modele de nuca schimbator auto, care sa se potriveasca stilului tau de condus si sa iti ofere deplina incredere atunci cand esti la volan. Vei gasi piesele potrivite pentru o gama diversa de automobile, precum Dacia, Ford, BMW, Volkswagen, Mercedes, Audi, Peugeot, Renault si nu numai.

Verifica oferta de nuca schimbator din magazinul online Automag.ro si cu siguranta te vei declara deplin multumit!