Sfaturi pentru alegerea unui laptop care să ofere cel mai bun raport calitate-preț

Oferta atât de variată de laptopuri de pe paiață, face ca selectarea modelului potrivit pentru nevoile tale să fie destul de complicată. Până și citirea specificațiilor în continuă schimbare, este o sarcină destul de grea. Printre acestea, se numără viteza CPU, capacitatea grafică, spațiul de stocare, dimensiunea ecranului, etc. 

Foarte important este că obținerea unui raport bun calitate preț poate fi o misiune dificilă, deoarece tehnologiile de ultimă generație nu înseamnă neapărat performanțe superioare. Poți găsi aici prețuri foarte bune pentru laptopuri de top, astfel încât merită să te informezi foarte bine înainte de a face achiziția. 

Laptopurile sunt compacte, deoarece principala lor calitate este portabilitatea. Doar că există o mare varietate de dimensiuni, caracteristici și prețuri, așa că trebuie să știi cu precizie care sunt nevoile tale, după care trebuie să te ghidezi. 

1.Dimensiunea

Este un detaliu care nu poate fi upgradat sau îmbunătățit ulterior, așa cum este în cazul memoriei RAM. Dimensiunile standard tind să se încadreze între 11 și 18 inchi. Recomandările specialiștilor sunt pentru laptopurile de 12-13 inchi și o greutate între 1 și 1,5 kg. 

2.Platfoma pe care rulează

Este un detaliu complicat de ales, mai ales dacă ești familiarizat atât cu PC-urile, dar și cu Mac-urile. Majoritatea laptopurilor au instalat unul dintre cele trei sisteme de operare: Windows, Chrome OS sau Mac OS. Alegerea sistemului de operare ține aproape exclusiv de preferințele personale. 

3.Dimensiunea ecranului

Este cea care influențează dimensiunea totală a laptopului, deoarece un ecran mai mic înseamnă, implicit, un laptop mai mic. Ecranele mai mari, chiar dacă au nevoie de un laptop mai mare, au rezoluții mai bune și performanțe mai mari, necesare pentru grafică, jocuri sau vizionarea de filme. Ideal este un laptop cu ecran full-HD (1920 x 1080 pixeli). 

  • 11-12 inchi – sunt cele mai subțiri și mai ușoare laptopuri, având maxim 1,5 kg.
  • 13-14 inchi – oferă cel mai bun echilibru între portabilitate și utilizare, fiind recomandat celor care își doresc un laptop cu o greutate sub 4 kg. 
  • 15-16 inchi – sunt laptopurile cele mai căutate, având o greutate de 1,5 -2,5 kg. Au un ecran mai mare, dar sub 16 inchi. 
  • 17-18 inchi – este ideal dacă îți dorești un laptop care nu trebuie să te însoțească în drumurile zilnice, fiind mai degrabă necesar pentru birou. El poate oferi o putere de procesare suficientă pentru a putea rula jocuri de ultimă generație sau pentru a obține beneficiile unui PC. 

4.Tastatura 

Este importantă din punct de vedere ergonomic, deoarece atunci când lucrezi perioade îndelungate, ai nevoie de o tastatură care oferă feedback tactil solid. Pentru un laptop Windows, este important de verificat dacă are drivere Precision touchpad.

5.CPU – Unitatea centrală de procesare

Unitatea centrală este creierul oricărui calculator, de el depind toate funcționalitățile pe care îți dorești să le utilizezi. Pentru ca durata de viață a bateriei să fie mai mare, laptopurile utilizează, în general, procesoare cu consum redus de energie. Principalii jucători pe piața CPU sunt Intel și AMD, care oferă procesoare din ce în ce mai performante. Fiecare generație nou apărută este mai rapidă decât generația anterioară. Din acest motiv, un procesor din generația 10, de 2,4 Ghz, este mai rapid decât un proces de aceeași putere, dar din generații anterioare. 

6.RAM sau memoria internă

În prezent, un laptop acceptabil trebuie să aibă minim 8 GB de RAM. Dacă știi că utilizezi softuri complicate sau jocuri video, atunci este ideal să alegi un laptop cu 16 GB de RAM. O memorie de 32 de GB poate fi utilă în anumite situații, dar trebui să fii foarte siguri că nu optezi pentru o alegere care necesită un buget superior, în timp ce nu ai nevoie de aceste performanțe.