Sfaturi simple pentru alegerea unor jucării educative

Oricărui părinte îi place să își vadă propriul copil crescând și dezvoltându-se frumos. Aceasta este cea mai frumoasă recompensă pentru un părinte. De aceea, părinții trebuie să aleagă cu atenție jucăriile pe care le oferă copiilor. Datorită unor jucării, copilul poate învăța multe lucruri încă de la o vârstă fragedă, poate dobândi unele competențe esențiale pentru dezvoltarea lui.

Jucăriile bine alese pot favoriza dobândirea unor competențe esențiale pentru dezvoltarea bebelușului, în domenii precum gândirea creativă, limbajul și alfabetizarea, matematica de la o vârstă fragedă, rezolvarea unor probleme simple și dezvoltarea socio-afectivă. De altfel, mai multe studii au demonstrat că jucăriile interactive și practice totodată pot întări competențele cognitive care contribuie la reușita școlară. Numeroase sunt modelele de jucării educative existente în momentul de față în magazine, vezi aici mai multe jucării pentru bebeluși.

Însă, cu atâtea modele disponibile, părinții își pun cu siguranță următoarea întrebare: care sunt cele mai bune jucării care contribuie la dezvoltarea bebelușului meu? Care sunt cele mai interesante pntru a-l determina să învețe lucruri noi?

Iată câteva sfaturi de luat în seamnă atunci când vrei să alegi jucării educative pentru dezvoltarea  aptitudinilor copilului tău.

Alege jucării care corespund copilului tău

Înainte ca o jucărie să își aducă contribuția la dezvoltarea copilului tău, trebuie ca micuțul să fie dispus să se joace cu această jucărie. Dacă copilului îi plac dinozaurii, caută jocuri sau jucării care pun accentul asupra conceptelor preistorice. Sau, dacă copilului îi place în mod special să construiască, ar trebui să îi cumperi cuburi, cuburi cu literele alfabetului spre exemplu pentru a favoriza și încuraja recunoașterea literelor și sunetelor.

Caută jucării polivalente

Jucăriile precum cuburile contribuie la dezvoltarea sănătoasă a copilului. Orice material de construcție sub formă de jucărie este potrivit deoarece poate fi folosit la nesfârșit în diferite feluri. În plus, aceste jucării cresc odată cu copilul tău.

Dacă copilul este interesat mai mult de tehnologie și de programare ( o pasiune care apare din ce în ce mai frecvent încă de la o vârstă fragedă), există în egală măsură jucării care se pot programa, extrem de benefice pentru dezvoltarea copilului.

Alege jucării care stimulează imaginația

Jocul de rol reprezintă o modalitate excelentă de a dezvolta creativitatea copilului favorizând totodată competențele lingvistice și alfabetizarea. Atunci când copilul începe să se joace, achiziționează un vocabular nou, imitând diferite personaje și punând în scenă diferite situații. O casă de marcat, cu bani de jucărie poate oferi câteva ore de joacă. Mașini sau diferite figurine pot încuraja copilul să construiască o grădină zoologică sau un oraș.

Caută jucării care încurajează exploatarea lumii reale

Jucăriile care invită copiii să exploreze lumea care îi înconjoară pot suscita curiozitatea naturală și să stimuleze dorința de a învăța. Un kit de prindere a insectelor îl va ține ocupat preț de câteva ore și îl va determina pe copil să își pună o mulțime de întrebări cu privire la speciile pe care le găsește.

Jucării care favorizează jocul cooperativ

Aceste jucării sunt esențiale pentru dezvoltarea competențelor sociale încă de la o vârstă fragedă. Puzzle-urile sunt în egală măsură excelente. Toate aceste jucării îl ajută să învețe să își aștepte rândul, să împartă sau să facă compromisuri.