Tag Heuer, un brand cu tradiție în rândul producătorilor de ceasuri

TAG Heuer este unul dintre cele mai importante branduri de ceasuri de lux din lume, oferind o istorie puternică de inovație, conexiuni profunde cu cronometrarea sportivă și curse de automobile și, mai recent, o serie de evoluții inovatoare în domeniul cronografelor mecanice ultra-rapide.

Rădăcini sportive

Compania Heuer Watch a fost fondată în 1860 de Edouard Heuer. 

În anii 1920, ceasurile Heuer au fost folosite la Jocurile Olimpice de la Anvers, Paris și Amsterdam. În 1933, marca a lansat Autavia, primul cronometru de bord pentru mașinile de curse. Afinitatea cu cronometrarea precisă în sport și, în special, cu curse de automobile, continuă până în prezent.

În 1985, Heuer a fost achiziționat de TAG Group (Holdings) SA. TAG este o abreviere pentru Techniques d’Avant Garde. Grupul TAG a combinat brandurile TAG și Heuer pentru a crea compania TAG Heuer care produce ceasuri tag heuer, bine-cunoscute astăzi.

Simplificarea cronografului

Proiectanții de mișcare au căutat să dezvolte calibre cu mai puține piese mobile, pentru a le face mai fiabile și mai ușor de întreținut. În 1887, Edouard Heuer a dezvoltat și brevetat pinionul oscilant, care a simplificat cronograful. Această construcție este folosită și astăzi de marii producători.

Mai repede și tot mai repede!

În 1916, Charles-Auguste Heuer a lansat Mikrograph-ul original. A fost primul cronometru mecanic capabil să măsoare 1/100 de secundă. 

Mikrograph-ul original a revoluționat cronometrarea sportului și a servit drept cronometru oficial pentru Jocurile Olimpice din 1920.

Primul ceas elvețian în spațiu

Heuer a fost primul ceas elvețian din spațiu.

În mai 1961, președintele John F. Kennedy și-a anunțat scopul de a ateriza un om pe lună. Primul pas către acest obiectiv a fost de a pune un om pe orbită. Omul respectiv era John Glenn. El a orbitat Pământul de trei ori purtând un cronometru Heuer 2915A pe încheietura mâinii. 

Astăzi, ceasul este ținut la Muzeul Național al Aerului și Spațiului din Washington, DC.

Heuer Carrera

Cele mai iconice modele ale TAG Heuer sunt asociate cu curse de automobile, iar unul dintre cele mai faimoase este Carrera. Numele provine de la Carrera Panamericana, o cursă periculoasă desfășurată pe drumurile publice din Mexic în perioada 1950-1954.

Jack Heuer a dorit să creeze un ceas pentru șoferii de mașini de curse. Trebuia să fie perfect lizibil și suficient de dur pentru a rezista la vibrațiile experimentate de șoferi în timpul unei curse. 

Cursa cronografului

Când ceasurile de mână cu mișcare automată au ajuns pe piață, acestea s-au vândut ca pâinea caldă. Recunoscând necesitatea unui cronograf prin auto-mișcare, trei companii și consorții s-au angajat să dezvolte o astfel de mișcare, niciuna nefiind conștientă de eforturile celorlalți. 

Heuer și partenerii săi au respectat programul lor, făcându-și anunțul la Basel în martie. La spectacol, Zenith avea doar câteva prototipuri. După cum a fost planificat, cei de la Heuer și-au susținut revendicarea prin prezentarea a sute de ceasuri de lucru, demonstrând capacitatea de producție în serie sau industrială.

Istoria ultimelor decenii

După ce a preluat controlul asupra companiei care îi poartă numele în 1962, Jack Heuer a condus-o până la achiziția de către TAG Group în 1985, după care a plecat pentru a se alătura industriei electronice. 

În 2001, Jack Heuer s-a întors la compania care purta numele familiei sale ca președinte onorific și, după revenirea sa, TAG Heuer a atins din nou noi culmi. Astăzi TAG Heuer  încearcă să împletească fericit vechiul cu noul, este o marcă în care estetica și funcționalitatea se întrepătrund impecabil, un brand de avangardă menit să valorifice tehnologia cea mai înaltă, rămânând totodată unul dintre brandurile de tradiție și de maximă referință în rândul producătorilor de ceasuri de lux din istorie.