Tipuri de compactoare și când se folosesc acestea

În lucrările de șantier, se întâmplă adesea să fie nevoie de compactarea a diferite materiale. De la lucrări de tasare la nivelul solului la lucrări ce țin de compactarea betonului, fiecare dintre acestea necesită un utilaj special care se ocupă de eliminarea aerului din straturile de material. Iată care sunt tipurile de compactoare care pot fi folosite și în ce situații este nevoie de acestea.

Compactoare cu acțiune de impact

În general, aceste tipuri de compactoare și plăci vibratoare se folosesc pentru a aplica suprafețelor o forță de impact cu ajutorul căreia este eliminat aerul din structură și se realizează tasarea straturilor. 

În cazul acestor tipuri de compactoare este implicată o forță mare de impact care se distribuie în general până la adâncimi foarte mari, contribuind astfel la reașezarea particulelor de sol sau beton. Un exemplu de compactor cu acțiune de impact este și compactorul cu picior vibrator, care imprimă terenului forțe mari, capabile să taseze straturile de material. 

Forța pe care o imprimă un astfel de compactor suprafețelor este mai mare decât a oricăror alte produse pentru compactare. Plăcile compactoare sunt în general realizate din oțel și au o suprafață generoasă, astfel încât să reziste condițiilor de lucru. 

Aceste tipuri de compactoare pot fi folosite pentru lucrări de compactare a solului în cazul terenurilor necoezive, în vederea turnării ulterioare a fundațiilor sau în cazul terenurilor instabile, dacă sunt necesare lucrări de stabilizare. De asemenea, plăcile vibrante și compactoarele sunt folosite pentru compactarea solului în vederea realizării lucrărilor de asfaltare, acolo unde aerul nu trebuie să fie prezent în sol tocmai pentru a nu permite denivelarea ulterioară a structurii din cauza traficului. 

Compactoare cu acțiune statică

În general, aceste tipuri de compactoare folosesc presiunea generată de greutatea utilajului aflat în trecere pe o anumită suprafață. Aceste tipuri de compactoare se folosesc în cazul lucrărilor de asfaltare, prin trecerea utilajului peste sol și respectiv peste covorul de asfalt. Acesta este cazul cilindrilor compactori a căror acțiune este deosebit de eficientă doar prin trecerea utilajului peste suprafețele la care este necesară compactarea.  

Compactoare cu vibrații

Aceste tipuri de compactoare folosesc vibrațiile emise de către utilaj pentru a permite reașezarea particulelor de material astfel încât suprafața să fie foarte bine tasată. Solurile pot avea granulații diferite, iar acest lucru poate influența modul de compactare. 

Unele structuri pot fi mai aerate, unele soluri pot fi necoezive, iar în unele situații se poate vorbi despre terenuri mixte (soluri coezive și necoezive, cu dispunere neregulată). Pentru aceste situații, compactoarele cu vibrații sunt deosebit de utile fiindcă permit o rearanjare a particulelor în funcție de spațiul disponibil sub talpa utilajului și nu doar o compactare mecanică simplă. 

Compactoarele pot fi folosite pentru soluri simple (coezive, necoezive sau mixte), pentru compactarea suprafețelor acoperite cu piatră, pentru zonele acoperite cu asfalt sau în construcții, pe zonele acoperite cu beton proaspăt. De asemenea, compactoarele sunt utile și în cazul terenurilor umede, acolo unde pot compacta foarte bine solul, reducând astfel capacitatea acestuia de a reține apa. 

Toate aceste tipuri de utilaje sunt folosite cu același scop: crearea unui substrat potrivit pentru lucrări ulterioare care să reziste în orice condiții. Un sol afânat sau cu perne de aer va întâmpina dificultăți atunci când vine vorba despre construire sau despre realizarea drumurilor, indiferent de nivelul de trafic. Este important ca alegerea utilajelor să țină cont de cerințele de lucru pentru a putea acoperi nevoile și pentru a realiza lucrări durabile și calitative de pregătire a terenului.