Viață activă și prietenoasă cu mediul: 3 mijloace de transport alternativ care îți merită atenția

Pe un scuter electric către serviciu sau școală, pe o trotinetă pentru plimbări de seară, pe o bicicletă pentru un picnic sau la cumpărături, două roți ecologice pot fi practice și uneori chiar mai rapide decât o mașină. Traficul intens de mașini, pe lângă faptul că are un impact major privind degradarea mediului, are un impact negativ și asupra calității vieții.

Poluarea aerului, zgomotul, ambuteiajele și deteriorarea siguranței rutiere fac din ce în ce mai dificilă navigarea în orașe. Prin urmare, ce poți face pentru a face călătoria mai economică și mai ecologică?

De la sezon la sezon și de la an la an, tot mai multe vehicule apar pe străzi și, pe lângă dezastrele pentru mediu, acestea provoacă și mai mulți nervi șoferilor.  Dacă și tu te afli în această situați și îți dorești o viață mai activă și prietenoasă cu mediul, merită să iei în considerare alegerea unui mijloc de transport alternativ.

Bicicleta – beneficii economice, pentru mediu sau sănătate

De ce merită să alegi o bicicleta de oras? Există atât de multe motive importante, încât nici nu se poate specifica unul care să nu te convingă imediat. Deoarece nu are nevoie de benzină, nu depinde de nimic și de nimeni și nici nu te interesează prețul resurselor energetice de pe piețele mondiale.

Forța sa motrice o reprezintă mușchii picioarelor care folosesc doar energie regenerabilă din alimente. Este ieftină, nu emană zgomot și fum și te poate ajuta să parcurgi distanțe mari, evitând ambuteiajele.  Totuși, nu uita de antifurturi biciclete, în cazul în care trebuie să o lași în exterior.

În plus, există numeroase beneficii pentru mediu:

  • fără zgomot și fără emisii de poluanți( zero emisii de dioxid de carbon, praf și oxizi de azot)
  • protejează spațiile verzi și clădirile istorice de efectele nocive ale poluării

În plus, există beneficii pentru sănătate, precum:

  • creșterea forței, rezistenței și eficienței sistemului cardiovascular – ciclismul ajută la scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac în repaus, ducând chiar și la scăderea kilogramelor în plus, arzând eficient calorii și crescând rata metabolică
  • îmbunătățirea echilibrului și coordonării
  • îmbunătățirea psihică – a fost dovedit științific că exercițiile fizice ajută la reducerea stresului, la îmbunătățirea bunăstării generale și a abilităților mentale.

Nu trebuie să uiți despre beneficiile economic:

  • călătoria pe două roți este mai ieftină decât cu mașina
  • se estimează, conform unor cercetări, că mersul cu bicicleta îmbunătățește productivitatea angajaților( de la 2 la 52%).
  • economisirea locurilor de parcare – se presupune că într-un loc de parcare pentru o mașină pot fi depozitate aproximativ 10 biciclete.

Scuter electric – merită să îl iei?

Drumul de zi cu zi către serviciu, cumpărături sau școală pe scuter – de ce nu? În special în orașe, acest mijloc de transport se poate dovedi a fi o soluție practică la problema ambuteiajelor sau a lipsei locurilor de parcare. În acest caz, ecologia este de asemenea importantă, deoarece acest mijloc de transport alternativ pe două roți se mișcă practic în tăcere și nu emite gaze de eșapament.

Tot mai mulți oameni le apreciază și pentru economie și ușurința în utilizare. Oamenii apreciază de obicei confortul călătoriilor și vântului în păr, lucru ce nu poate fi simțit de niciun șofer de mașină.

La fel de potrivită este și o trotinetă electrică, aceasta fiind unul dintre mijloacele de transport des întâlnit în orașele mari ale lumii, acolo unde poți vedea oameni în costum și cu diplomate mergând spre job.

Pentru a rezuma: de ce vehicule cu două roți? Pentru că sunt rezolvarea problemelor de transport, sociale și de mediu și, cel mai important, pot fi alături de tine în călătoriile tale de zi cu zi. Ele permit mobilitatea independentă – mergi oricând și oriunde dorești.