De la 1 ianuarie 2022, salariul minim pe economie in Romania a crescut de la 2300 de lei la 2550 de lei brut.
Anul trecut, insa, erau trei tipuri diferite de salariu minim, in functie de categoria de angajati vizata. Nu toate aceste praguri diferite de salarizare s-au pastrat, insa, si in 2022.
Salariul in constructii in 2022
Salariul minim in constructii a fost, in 2021, de 3000 de lei brut, prag salarial ramas neschimbat din 2019. Angajatii din acest domeniu au in continuare cel mai mare salariu minim pe economie, acesta ramanand, si in 2022, tot 3000 de lei brut. Pentru a genera propriul fluturas de salariu acceseaza calculator salariu constructii.
Desigur, acesta nu include eventuale sporuri sau indemnizatii care pot fi acordate de angajatori angajatilor care indeplinesc criterii clar stabilite de fiecare organizatie in parte.
Salariatii din domeniul constructiilor beneficiaza si de alte avantaje, si anume:
- sunt scutiti de la plata contributiei de asigurari sociale
- sunt scutiti de plata contributiei la fondurile de pensii private
Salariul minim in 2022
Doar salariul minim din domeniul constructiilor ramane la acelasi nivel. Pentru oricare alta categorie de salariati, noul salariul minim brut este de 2550 de lei.
Acest lucru inseamna ca angajatii cu studii superioare, care, in 2021, avea un salariu minim brut de 2350 de lei, mai mare decat alti salariati, pentru care salariul minim era de 2300 de lei, nu vor mai beneficia de acest avantaj. Cu calculator salariu poti face simulari de calcul pornind de la salariul net sau brut.
Acest lucru inseamna ca salariul minim net in 2022 este de 1524 de lei.
Valoarea salariului minim este un indice important pentru nivelul de trai dintr-un stat, dar si pentru nivelul socio-economic din fiecare tara. Chiar si cu majorarile constante ale salariului minim din ultimii ani, Romania tot se afla printre tarile cu cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana.
Unul dintre obiectivele UE, insa, este ca, in viitor, sa existe o formula general valabila de calcul a salariului minim in statele membre, care sa contribuie la construirea unui echilibru economic.
Cu toate ca salariul minim a crescut, diferenta nu va fi foarte vizibila in bugetul lunar al salariatilor. Deoarece atat alimentele, cat si energia s-au scumpit, diferenta primita in mana – de 138 de lei – nu este suficienta pentru o imbunatatire semnificativa a nivelului de trai.
Orice marire de salariu este, totusi, binevenita, mai ales ca peste 1 milion dintre angajatii din Romania isi desfasoara activitatea in schimbul salariului minim pe economie.