4 discuții importante pe care trebuie sa le ai cu părinții tăi

Pe măsură ce înaintează în vârstă, părinții noștri au nevoie de tot mai multă atenție, iar, la un moment dat, rolurile ajung chiar să se inverseze, venind rândul copiilor să aibă grijă de părinții lor. Misiunea nu este deloc ușoară, atât prin prisma nevoilor speciale pe care le au părinții ajunși la senectute, cât și a faptului că foștii copii, adulți acum, au propriile familii și responsabilități. Nu de puține ori, și distanța este un alt impediment, copiii fiind oameni la casele lor și locuind la zeci sau sute de kilometri de domiciliul părinților.

Centrele speciale de îngrijire a persoanelor vârstnice sunt o soluție salvatoare în astfel de situații, însă, este nevoie ca acest aspect să fie din timp discutat de părinți și copii. Fiind vorba de un subiect delicat și dificil de abordat, îți sugerăm câteva teme de discuție care să te ajute în acest sens.

Întreabă-i cum se descurcă singuri

O astfel de discuție trebuie avută din timp, de regulă atunci când părinții sunt în jurul vârstei de 70 de ani, iar copiii au aproximativ 40. Întreabă-i ce fac, cum se simt și cum se descurcă, dacă le ajung banii și dacă au nevoie de ceva. Ascultă-i cu atenție și arată-le că le înțelegi problemele, asigurându-i, totodată, că se pot baza pe tot sprijinul tău. Foarte important este să nu-i compătimești, dacă îți spun că au necazuri, ci, din contră, să îi încurajezi și să le ridici moralul, asigurându-i că totul va fi bine.

Interesează-te de starea lor de sănătate

Sănătatea este un alt aspect important în ceea ce-i privește pe vârstnici, fiindcă problemele se acutizează cu vârsta. Prin urmare, trebuie să abordezi și acest subiect în discuțiile cu părinții. Interesează-te de starea lor generală, dacă și când au făcut un control medical și care au fost rezultatele. Întreabă-i dacă își găsesc medicamentele necesare și dacă le primesc de la farmacie în regim compensat sau trebuie să le plătească. În cazul în care se plâng de probleme mai severe, promite-le că îi vei ajuta să ajungă la un medic specialist și apoi nu întârzia să te ții de cuvânt.

 Vorbește-le despre problemele tale

După ce ai ascultat tot ce au de spus, vorbește-le părinților despre tine și despre familia ta, povestește-le ce au mai făcut nepoții, ce rezultate au la școală și ce planuri vă faceți pentru viitor. Apoi, adu în discuție și problemele tale, fie ca e vorba de programul zilnic foarte încărcat, ratele la bancă sau alte dificultăți inerente în viața oricărei familii. Nu dramatiza, însă, pentru că părinții își vor face mai multe griji pentru tine, iar asta poate fi un factor de stres în plus pentru ei.

Planuri pentru viitor

În acest punct al discuției, deja poți aduce vorba și despre viitor. Sugerează-le, discret, varianta ca, la un moment dat, să se mute într-un centru de asistență pentru vârstnici. Foarte important!! Purtați această discuție cu mult timp înainte de o posibilă mutare, pentru a putea pune la punct fiecare detaliu, și pentru a putea face un plan financiar pentru rezidența într-un cămin de bătrâni. În acest fel, părinții tăi se vor putea pregăti mai bine pentru acest moment destul de dificil, având posibilitatea să își aleagă singuri căminul și știind la ce să se aștepte după această schimbare.

Reține că această problemă nu se rezolvă în urma unei singure discuții, ci este nevoie de mai mult timp și de foarte mult tact, pentru ca bătrânii să înțeleagă exact situația și să nu le dai impresia că vrei să îi abandonezi.