5 aspecte care trebuie verificate constant la orice autoturism

Durata de viaţă a unui autoturism depinde de mediul în care circuli şi de modul de exploatare. Pe lângă alimentarea periodică cu carburant, o serie de componente trebuie verificate periodic. Unele sunt obligatorii, cum ar fi Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) sau reviziile conform condiţiilor de garanţie la maşinile noi, altele revin exclusiv în sarcina proprietarului. Iată câteva aspecte de care trebuie să ţii cont înainte de a porni la drum:

Inspecţia Tehnică Periodică

ITP-ul este o verificare pe care statul a impus-o prin lege o dată la 3 ani pentru maşinile noi, la 2 ani pentru cele mai noi de 12 ani şi anual începând cu acest prag de vechime. Verificarea se face în sediul Registrului Auto Român sau într-o unitate  de service acreditată de această autoritate. În acest cadru se verifică documentele maşinii, autenticitatea seriilor şi cele mai importante sisteme din punct de vedere al siguranţei pe carosabil. Deficienţele mari la sistemele de frânare, direcţie, suspensie şi rulare, lipsa vizibilităţii la volan sau defecţiunile la echipamentele electrice pot atrage după sine reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea problemelor. Aşadar, înainte de a intra în service pentru inspecţia tehnică periodică, asigură-te că toate cele de mai sus sunt în bună stare de funcţionare.

Revizii în service

Pe lângă verificarea obligatorie prin lege, fiecare maşină are o carte service. În primii ani, în care producătorul acoperă orice problemă prin garanţie, eşti obligat să revii la reprezentanţă sau într-un service partener pentru reviziile anuale sau la un anumit număr de kilometri parcurşi. Înlocuirile Înlocuiririle uzuale sunt cele de uleiuri şi filtre, la care se adaugă, în funcţie de kilometraj, alte schimburi de componente sau consumabile. Cel mai înţelept este să ai un atelier de service care se ocupă de maşina ta, îi cunoaște istoricul şi te anunţă când trebuie să te prezinţi pentru următoarea revizie şi ce urmează să înlocuieşti. Pachetul de servicii de întreţinere auto de la Euromaster acoperă de la verificarea generală până la reparaţii şi înlocuiri de piese.

Starea anvelopelor

Anvelopele Cauciucurile reprezintă singura interacţiune a maşinii tale cu suprafaţa de drum pe care rulează. De starea lor depinde reuşita oricărei manevre, indiferent de infrastructură sau vreme. Întrucât fac parte din categoria consumabilelor, cauciucurile se uzează şi trebuie înlocuite. Producătorii de anvelope  calitate montează o serie de martori pe suprafaţa de rulare, care îşi fac apariţia pe măsură ce cauciucurile se uzează tocesc. Pentru a oferi cel mai bun randament, anvelopele trebuie să fie adecvate sezonului în care circuli. Foarte importantă este presiunea din roţi – păstrează valorile recomandate de producător în funcţie de gradul de încărcare al maşinii. Presiunea se poate verifica în atelier, la vulcanizare, în benzinării sau cu ajutorul unui compresor portabil cu manometru.

Lichide de sezon

Periodic este important să ridici capota maşinii pentru a verifica fluidele. Primordial este uleiul de motor, masurat cu ajutorul jojei indicat prin intermediul jojei. Pe lângă acesta, indiferent de sezon, trebuie să verifici nivelul lichidului de răcire din vasul de expansiune nivelul vasului de expansiune. Pe timp de iarnă contează nu doar nivelul, ci şi concentraţia de antigel din vas. Lichidul de spălare al parbrizului se consumă cel mai des şi trebuie completat în rezervor cu produse de calitate, deoarece te ajută să ai vizibilitate în orice condiţii ai circula.

Instalaţia de climatizare

Instalaţia de climatizare este un alt sistem pe care îl foloseşti de-a lungul întregului an. Pe timp de vară ai nevoie de freon pentru aerul condiţionat, în timp ce iarna trebuie să ridice temperatura din habitaclu cu ajutorul aerotermei. Având în vedere că în lunile cu temperaturi mici nu mai foloseşti aerul condiţionat, instalaţia favorizează apariţia de bacterii periculoase pentru sănătate. Pentru a nu inhala aceste reziduuri, verifică şi igienizează instalaţia de climatizare odată cu revizia de primăvară.

Pentru a te deplasa în siguranţă în trafic, autoturismul tău trebuie să funcţioneze în parametri optimi. De aceea sunt necesare acest aspect se ocupă reviziile periodice. Pe lângă starea tehnică este important să ai o evidenţă clară a documentelor obligatorii cum sunt asigurarea de răspundere civilă şi inspecţia tehnică periodică.