5 Avantaje ale casei din lemn/ timber frame

În Europa, Țările Nordice folosesc această soluție constructivă de secole. În România, casele din lemn sau timber frame se construiesc de mult timp, dar la scară redusă. Însă, fiind o soluție mai rapidă, mai ieftină, mai ecologică și mai eficientă energetic față de beton și cărămidă, casele din lemn sau timber frame au început să cunoască o dezvoltare accelerată în ultimii ani și în România.

Ing. Cătălin Dumitru, Partener Asociat Class Meister – www.classmeister.ro, constructor de case din lemn acreditat de Passive House Institute, ne explică care sunt principalele avantaje ale unei case din lemn.

Costă mai puțin

Casele din lemn pot fi mai ieftine chiar și cu 40% față de o casă din beton și cărămidă. Firește, depinde de arhitectură, proiect, finisaje și alte elemente care pot influența costul final. Un estimat corect poate fi făcut doar în baza unui proiect de arhitectură.

Se construiește mult mai repede

Casa din lemn la roșu se construiește 70-80% în fabrică, apoi este livrată pe șantier, unde se montează sub-ansamblele structurii. Astfel, se eficientizează costurile și timpul.

O structură pentru o casă normală (100-150mp) se poate face în 15-20 zile în fabrica, la care se adaugă 4-6 zile pentru montajul în șantier.

În funcție de casă, poate fi gata și-n 2-3 luni. De la fundație, la var.

Mai eficientă termic

Lemnul este un foarte bun izolator termic. Betonul, conductor termic.

O casă pe structură din lemn în standard pasiv, pusă în operă ca la carte, generează economii de până la 90% față de clădirile mai vechi și cu peste 75% în comparație cu construcțiile noi, conform  Passive House Institute.

Mai rezistentă la cutremure

Structurile din lemn sunt elastice, având o  greutate de 3-4 ori mai mică, în comparație cu cele din beton. Astfel, la un cutremur mare, se poate zdruncina mai tare, dar nu vor apărea fisuri în structură, ca în cazul betonului.

Casele din lemn făcute așa cum trebuie rezistă la un cutremur de peste 8 grade pe scara Richter. Cel mai devastator cutremur din România, cel din 1977, a avut magnitudinea de 7.4 grade pe scara Richter.

Sustenabilă și prietenoasă cu mediul

Lemnul este poate singurul material de construcții care se regenerează natural.

Chiar dacă mulții se gândesc că nu poate fi sustenabil dacă tai pădurile. Totuși, orice organism biologic are un ciclu de viață: se naște, crește, trăiește apoi moare. La fel sunt și copacii: au o anumită durată de viață și un punct de la care încep să se degradeze. Trebuie să-i folosim atunci când trebuie și mai ales cum trebuie.

Pentru o casă normală se folosesc în medie 80-90 metri cubi de beton și aproximativ 13-14 tone de fier. Dioxidul de carbon (CO2) generat în atmosferă de producerea lor este de peste 100 tone.

Comparativ, un arbore absoarbe peste 900 de kilograme de dioxid de carbon/ metru cub de lemn, până la vârsta când începe să se degradeze și să genereze CO2 și atunci este momentul când trebuie tăiat.