5 lucruri pe care trebuie sa le știi despre argintul coloidal

Argintul coloidal reprezintă un lichid ce conține apă și particule minuscule de argint pur. Acesta contribuie la eliminarea germenilor, datorită faptului că poate distruge proteinele. În trecut era utilizat în medicina alternativă pentru pansarea rănilor, iar în prezent este disponibil ca supliment alimentar. Iată cinci lucruri pe care trebuie să le afli despre acesta:

1. Contribuie la ameliorarea leziunilor

Produsele topice care conțin argint coloidal pot sprijini procesul de refacere a leziunilor, datorită faptului că acesta are proprietăți antibacteriene și antiseptice. Argintul coloidal este prezent ca ingredient în unele produse de îngrijire, precum creme sau unguente destinate refacerii arsurilor, rănilor și infecțiilor de la nivelul pielii. 

2. Are proprietăți antifungice

Este posibil ca argintul coloidal să aibă rol și în lupta cu diferite infecții care au natură fungică, precum Trichophyton sau Candida albicans. Este foarte important de reținut că, deoarece acesta duce la deteriorarea celulelor, le poate afecta și pe cele sănătoase. Din acest motiv, se recomandă părerea medicului înainte de administrare. 

3. Poate fi util împotriva acneei

Unele produse anti-acnee conțin printre ingrediente și argint coloidal. Acesta poate ajuta la reducerea inflamației locale, fapt care contribuie la grăbirea procesului de regenerare a pielii. De regulă, argintul coloidal poate fi utilizat doar local și în cantități foarte reduse, la recomandarea medicului dermatolog.

4. Este contraindicat uzului intern

Întrucât argintul nu face parte din categoria vitaminelor sau mineralelor, nu se află în mod normal în organism și nu trebuie, sub nicio formă, administrat pe cale orală, deoarece, în timp, poate duce la argiroză și poate interfera cu unele medicamente.

Argintul coloidal este utilizat în medicina homeopată, ca ingredient în diferite produse doar pentru uz extern. Citește cu atenție prospectele produselor respective și respectă indicațiile precizate în ele.

5. Trebuie evitat în perioada sarcinii și a alăptării

Dacă este ingerat sau aplicat pe piele în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, poate duce la probleme ale dezvoltării copilului, acesta ajungând să prezinte anormalități la nivelul feței, gâtului și urechilor. [1] Așadar, argintul coloidal trebuie evitat în perioada sarcinii și a alăptării. 

Principalul rol al argintului coloidal este ca adjuvant în ameliorarea rănilor. Potrivit unui studiu din 2007 [1], produsele cu aplicare topică ce îl conțin ca ingredient oferă o protecție înaltă împotriva infecțiilor. Conform specialiștilor, acesta contribuie la o recuperare eficientă în cazul leziunilor cutanate, iar în unele situații poate fi utilizat, tot ca ingredient, în produsele anti-acnee și de îngrijire. [1] 

Argintul coloidal se poate afla și în compoziția unor formule de picături de ochi destinate nou-născuților, cu scopul prevenirii conjunctivitei. [1]

Automedicația nu este recomandată, chiar dacă este vorba despre suplimente alimentare. Discută cu un medic dermatolog înainte de a utiliza produse ce conțin argint coloidal, pentru a te asigura că acest ingredient este sigur pentru organismul tău, și administrează-le potrivit indicațiilor acestuia.

Sursă de referință:

  1. Watson, Kathryn. “What Is Colloidal Silver?” Healthline, Healthline Media, 18 Sept. 2019, www.healthline.com/health/colloidal-silver, accesat la data de 11 ianuarie 2023.