5 tipuri de prurit care nu te vor lăsa să dormi noaptea

La un moment dat, cu toții ne putem confrunta cu mâncărimile de piele. Este suficient să ne înțepe un țânțar și să simțim nevoia să ne scărpinăm minute sau chiar ore în șir. Cu toate acestea, nu orice senzație de mâncărime indică neapărat o problemă gravă. Unele dintre ele sunt pur și simplu trecătoare.

Atunci când mâncărimile cutanate sunt intense și persistă mai ales în timpul nopții, sunt șanse ca acestea să aibă cauze mai complexe. De altfel, există mai multe tipuri de prurit care pot deveni foarte supărătoare – tipuri care se împart în funcție de cauzele care le declanșează.

Îți prezentăm în continuare principalele 5 tipuri de prurit care pot deveni atât de deranjante, încât ajung să te împiedice să mai dormi noaptea.  

Pruritul colestatic 

Colestaza mai este cunoscută și sub denumirea de sindrom colestatic sau excreto-biliar. Aceasta reprezintă o stare patologică caracterizată prin dereglările mecanismului de elaborare și eliminare a bilei. 

O situație în care pruritul se manifestă adesea este colestaza de sarcină, o afecțiune care apare de regulă în ultimul trimestru al sarcinii. Senzația de mâncărime intensă apare la nivelul mâinilor și al picioarelor.

Mai mult decât atât, mâncărimea cutanată este unul dintre cel mai des întâlnite simptome la pacienții cu hepatită C, care se manifestă atât pe parcursul zilei, cât și pe parcursul nopții. Pruritul este însoțit de stare de nervozitate, disconfort, lipsă de concentrare. Totodată, mâncărimile cutanate pot pune în pericol sănătatea pacienților care se confruntă cu hepatită și care au sistemul imunitar slăbit, prin faptul că prezintă un risc serios de infectare.

Alte afecțiuni hepatice care se manifestă și prin prezența pruritului sunt: calculii biliari, ciroza alcoolică, hepatita autoimună.

Pruritul endocrin

De regulă, hipertiroidismul și hipotiroidismul sunt însoțite de mâncărimi cutanate, provocate de nivelul dezechilibrat de hormoni tiroidieni. 

Pruritul hematologic 

Pruritul hematologic are drept cauză creșterea nivelului de histamine din sânge. 

Pruritul neurogen

Pruritul neurogen se manifestă la persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale sau care se confruntă cu scleroza multiplă sau cu tumori cerebrale. Pruritul poate fi, în astfel de situații, localizat sau generalizat.

Pruritul diabeticului 

Pruritul diabeticului apare în anumite zone ale corpului, cele mai afectate fiind scalpul, zona perianală sau zona genitală. Acesta este determinat fie de o candidoza declanșată de decompensarea valorilor glicemice, fie de senzația de uscăciune resimțită la nivelul pielii sau chiar de administrarea unor medicamente. 

Pruritul mai are și alte cauze organice, precum deficitul hormonal din perioada postmenopauzei, afecțiunile maligne ale stomacului, diverse tipuri de tumori. 

Totuși, este important de reținut că nu toate senzațiile de mâncărime indică neapărat o problemă gravă și că, mai mult decât atât, există metode de ameliorare a senzației de mâncărime pe piele