Lămpi UV – dezinfecție și sterilizare fără senzație puternică de corp străin în ochi, durere, fotosensibilitate

Dezinfectarea și sterilizarea cu lămpi UV este un proces fizic care descompune ADN-ul și împiedică reproducerea microorganismelor. Radiațiile UV într-o gamă de lungimi de undă de 255 nm-280 nm se dovedesc a fi extrem de eficiente împotriva germenilor patogeni din aer, apă și de pe suprafețe. 

Un alt avantaj dovedit al lămpilor UV pentru dezinfectare și sterilizare față de metodele convenționale, este faptul că bacteriile și virușii nu pot construi rezistență la radiațiile ultraviolete. Portofoliul de componente pentru dezinfecție și sterilizare UV a magazinului online biocomp.ro include bio stick-uri, UV box, UV-C Bioair, UV-C Cleanfoil, Bioair reflect, LBAG E-Twin, UV-C GERMguard și multe altele. În funcție de cerințele tale, poți găsi dispozitivul perfect.

Lămpi UV – Domenii de utilizare

Dezinfectarea și sterilizarea cu lumină UV este utilizată în toate industriile. Această metodă de dezinfecție este utilizată în principal în tehnologie, medicină, industria alimentară, în viața de zi cu zi și în sectorul wellness. În spitale și laboratoare, igiena este primordială. Echipamentele medicale contaminate sau vasele Petri uzate sunt, prin urmare, prelucrate în sterilizatoare, pentru a fi apoi reutilizate. 

Aceste sisteme de dezinfecție sau sterilizare sunt similare cu un cuptor cu microunde și sunt echipate cu LED-uri în interior, care sterilizează suprafețele obiectelor mai mici cu raze UV-C. Rama paturilor din spitale se bazează, de asemenea, pe radiații UV-C pentru a fi reutilizate. Razele UV-C sunt, de asemenea, utilizate la scară mai mare, de exemplu pentru dezinfectarea camerelor spitalului, băilor sau scărilor rulante.

Dezinfecția și sterilizarea apei și a aerului în mediul privat

Dezinfectarea apei este utilizată în principal în tratarea apelor uzate și a apei potabile. Poți beneficia de această abordare în mediul tău privat. Dacă ești proprietarul unei piscine, unui iaz sau al unui acvariu, poți folosi lămpi UV-C pentru a steriliza și dezinfecta acele zone de alge și germeni. 

Cu sterilizatoarele cu aer poți, de asemenea, să cureți aerul din cameră. Aceste dispozitive dezinfectează de obicei pe mai multe niveluri: dezinfectarea ozonului, dezinfectarea cu lumină UV și filtre cu cărbune activ. Aceste dispozitive de dezinfecție a aerului sunt utilizate în primul rând de industria spa, dar și de persoane fizice. Sistemele de aer condiționat pot fi, de asemenea, modernizate cu lumină UV bactericidă. În domeniul medical se folosesc și autoclave (sterilizatoare), care funcționează exclusive cu aer cald sau abur.

Dispozitivele mici și accesibile sunt utilizate din ce în ce mai mult pentru dezinfectarea aerului. Unele dintre aceste lămpi UV sunt echipate cu 4 lămpi UV-C în interior și pot trata chiar și 120 de metri cubi de aer pe oră. 

Dispozitivele pot fi montate pe perete sau pe un suport pentru a economisi spațiul. Lămpile UV pentru casă sunt disponibile fie în cutii de dezinfecție închise, fie ca un stick de dezinfectare la îndemână. Cutia are avantajul că dezinfectează foarte bine și, mai presus de toate, în siguranță. Interiorul este de obicei echipat cu sticlă reflectorizantă, astfel încât germenii să fie dezinfectați din toate unghiurile.