Cum îngrijim dinții copiilor? Sfaturi de la specialişti

Specialiştii în medicină dentară ce reprezintă o clinica stomatologica in Brasov susţin faptul că îngrijirea dinţilor trebuie să înceapă de la apariţia primilor muguraşi, în primele luni de viaţă aşadar. Dentiţia copiilor se formează încă dinaintea naşterii. De la vârsta de 4 luni, primii dinţi de lapte pot să erupă în partea inferioară a gurii, incisivii centrali, urmaţi de cei din partea superioară a cavităţii bucale.

Dinţii permanenţi ai copiilor apar în jurul vârstei de 6 ani, începând cu molarii şi incisivii din partea inferioară a cavităţii bucale. Acest proces continua până în jurul vârstei de 21 de ani când apar molarii de minte. Adulţii ajung să aibă 28-32 de dinţi permanenţi, incluzând măselele de minte. Este foarte important ca îngrijirea dinţilor micilor pacienţi să înceapă de la vârste fragede, de la câteva luni, cariile de biberon apărând destul de devreme şi ducând la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinţilor. 

Periajul corect al dinţilor – informaţii pentru părinţi

Dinţii de lapte influenţează dezvoltarea vorbirii copiilor şi participa la formarea unei danturi sănătoase, asigurând o mestecare corectă şi o hrănire adecvată. De asemenea, dinţii de lapte sau dinții primari sunt importanţi pentru că oferă spaţiu dinţilor permanenţi şi îi ghidează în poziţia corespunzătoare, permiţând dezvoltarea normală a oaselor şi a muşchilor maxilarului.

Periajul corect al dinţilor de lapte trebuie să fie un subiect de maxim interes pentru părinţi şi să înceapă imediat ce primul dinte a erupt. Pentru aceasta se poate folosi pastă de dinţi specială pentru copii, care se aplică pe periuţa cantitativ cât un bob de mazăre când copilul este suficient de mare cât să nu înghită.

La vârsta de 4 ani, copilul se poate spăla singur pe dinţi de două ori pe zi sau sub supraveghere până la vârsta de 7 ani, pentru că părinţii să se asigure că fac acest lucru în mod conştiincios.

Cum se realizează periajul dentar corect al dinţilor copiilor?

Periajul dentar corect al dinţilor copiilor se realizează ţinând cont de următoarele recomandări:

  • periuţa de dinţi se pune în unghi de 45 de grade la nivelul gingiei;
  • se începe perierea verticală uşoară de la gingie către dinte;
  • se periază suprafaţa exterioară a fiecărui dinte cu mişcări sus-jos;
  • se repetă aceeaşi metodă pentru suprafaţa interioară a dinţilor şi gingiilor;
  • se periază circular suprafaţa masticatorie a dinţilor;
  • se periază limba;
  • se foloseşte aţa dentară şi apa de gură specială pentru copii la finalul periajului dentar.

Cum trebuie să arate alimentaţia copiilor pentru întreţinerea dinţilor?

Pe lângă periajul corect şi vizitele regulate la medicul stomatolog este necesar ca părinţii să aibă în vedere şi alimentaţia celui mic, ce trebuie să fie bogată în morcov, în măr, în castravete, pară, ţelina, în alte fructe şi legume cu textură tare care au rolul de a curăţa natural dintii.

Alimentele ce ajută la menţinerea dentiţiei în stare de sănătate bună sunt fructele şi legumele proaspete, bine mestecate, eliminând lichidele cu un conţinut ridicat de zahăr şi laptele praf oferit pe timpul nopţii.