Acidul hialuronic – recomandări și contraindicații

Acidul hialuronic, o substanţă produsă în mod natural de organism, este un ingredient adăugat frecvent în produse cosmetice, datorită efectelor sale anti-aging. În timp, producția de acid hialuronic din corp scade și astfel apar ridurile, iar pielea se lasă. Soluția miraculoasă, în această situație, o reprezintă injecțiile cu acid hialuronic, care sunt considerate un adevărat elixir al tinereții. 

Procedurile de tratament cu acid hialuronic sunt sigure și eficiente, dar, ca în cazul oricărei intervenții medicale, există și contraindicații. Iată care sunt cele mai importante informații despre injecțiile cu acid hialuronic.

Pentru ce zone ale corpului sunt recomandate injecțiile cu acid hialuronic

Un avantaj esențial al acidului hialuronic este faptul că acesta poate fi folosit în numeroase zone ale corpului – în special ale feței. Trebuie reținut, însă, că există mai multe tipuri de acid hialuronic. De exemplu, pentru zona cearcănelor se folosește un acid hialuronic a cărui densitate este mai mică decât densitatea acidului hialuronic injectat în zona pomeților lipsiți de volum.

De asemenea, injecțiile cu acid hialuronic pot aduce îmbunătățiri semnificative și la  nivelul gâtului și al decolteului, prin reducerea ridurilor frecvent întâlnite în aceste zone, odată cu înaintarea în vârstă. 

Mai mult decât atât, acidul hialuronic este o opțiune excelentă și pentru persoanele care își doresc efectul de „buze pline”, cu volum, dar și pentru cele care simt nevoia de a face o schimbare la conturul feței. 

Contraindicații ale injecțiilor cu acid hialuronic

Înainte de administrarea acestui tratament estetic, medicul specialist trebuie să consulte pacienta și să țină cont dacă există contraindicații ale procedurii. De obicei, injecțiile cu acid hialuronic nu sunt recomandate în cazul bolilor autoimune, în caz de diabet sau alte tulburări ale sistemului imunitar. Alte contraindicații apar în cazul în care pacienta urmează un tratament cu anticoagulante, antiinflamatoare sau dacă este alergică la unele substanțe din compoziția injecției.

Pentru a preveni efectele secundare nedorite posibile după administrarea injecțiilor, pacienta trebuie să evite dușurile fierbinți, mersul la saună sau la solar. Mici umflături, vânătăi la roșeață la locul injecției pot să apară, dar acestea dispar de la sine după cel mult 3 zile. De asemenea, cu o săptămână înainte de procedură este contraindicată administrarea de anticoagulante, aspirină și antiinflamatoare.

În concluzie, injecțiile cu acid hialuronic sunt o procedură sigură, accesibilă și eficientă pentru ameliorarea ridurilor și refacerea tonusului pielii, dar tratamentul trebuie administrat numai de către un medic specialist, în urma unei consultații amănunțite.