Afla totul despre varice – ce sunt, de ce apar si ce tratament este potrivit

Pentru cele mai multe persoane, varicele reprezinta o problema de natura cosmetica, insa dincolo de asta, pot ascunde serioase probleme de sanatate, mai ales daca nu se ia in calcul schimbarea stilului de viata si alegerea unui tratament varice corect.

Varicele sau venele varicoase (venele panza de paianjen) afecteaza 1 din 5 adulti, avand o incidenta mai ridicata in cazul femeilor trecute de 50 de ani. Acestea apar, de regula, la nivelul membrelor inferioare, in zona gambelor si a coapselor. Venele varicoase pot fi localizate si la nivelul esofagului sau al uterului, dar si in zona anusului (hemoroizi).

Cauzele aparitiei varicelor

Aparitia acestora denota o afectiune la nivelul sistemului circulator. Cand valvele se deterioreaza, sangele este „ridicat” cu dificultate, stagneaza si determina cresterea in dimensiune a venelor si dezvoltarea varicelor.

Printre factorii declansatori ai varicelor se numara ereditatea, dar si un stil de viata sedentar sau care presuspune prea mult timp stat in picioare, cum se intampla in cazul asistentelor medicale sau a chelnerilor.

Si femeile insarcinate au risc de aparitie a varicelor, din cauza cresterii in greutate, dar si a schimbarilor hormonale prin care trece organismul in timpul sarcinii. Alti factori de risc includ: efortul fizic intens, baile fierbinti sau statul in soare timp indelungat, ceara fierbinte, pantofii incomozi, fumatul sau consumul de cafea/alcool in exces.

Cum recunoastem varicele?

In general, dupa aspect. Ele apar la nivelul picioarelor si sunt proeminente, fiind usor de observat pe suprafata pielii. Atunci cand sunt inflamate, au o culoare mai inchisa de mov. Iar ca simptome se numara: intepaturi, furnicaturi la nivelul gambelor, senzatie de picioare obosite, etc.

Diagnosticarea si tratamentul varicelor

Diagnosticul de vene varicoase sau boala varicoasa (stadiul cronicizat al varicelor) il poate pune fie medicul generalist, fie, de preferat, un flebolog (specialist in tratarea afectiunilor sistemului venos). Medicul va diagnostica afectiunea doar analizand aspectul venelor, iar in functie de gravitate, poate recomanda si un test Doppler.

In functie de stadiul varicelor, exista mai multe optiuni de tratament, atat non-invazive, cat si chirurgicale. In prima instanta, medicul poate recomanda medicamente care sa sprijine circulatia sangelui, precum si purtarea de ciorapi de compresie sau sedinte de masaj periodice.

In cazurile mai grave, se poate recurge la scleroterapia simpla, cea ghidata ecografic, tratamentul endovenos cu laser sau ablatia prin radiofrecventa sau flebectomia, respectiv stripping.