ASIGURĂRI online – ce trebuie să știi atunci când închei online o asigurare RCA

Asigurările RCA se pot încheia online de pe platforme de emitere care respectă prevederile legale impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Conform cadrului legal stabilit prin Norma ASF nr. 15/2015, doar anumite entități din piața asigurărilor pot dezvolta și implementa mijloace electronice de comercializare a contractelor de asigurare.

Cine sunt entitățile autorizate de ASF pentru comercializarea online a asigurărilor?

Cele mai importante entități care conform legi pot comercializa online contracte de asigurare, sunt societățile și brokerii de asigurare autorizați de ASF. Avantajul companiilor de brokeraj la vânzarea RCA online, față de societațile de asigurare, este acela că pot prezenta în același timp mai multe oferte RCA.

Pe site-ul IrisAG.ro deținut de IRIS AG Broker de Asigurare, companie de brokeraj autorizată de ASF, găsești oferte RCA de la mai multe societăți de asigurare, cu avantajul ca poți încheia RCA-ul pe perioade de valabilitate de la 1 la 12 luni, cu sau fără clauza de decontare directă. Alte avantaje ale acestei platforme, sunt acelea că poți cumpăra asigurări RCA pentru orice tip de vehicul și destinație.

Atunci când utilizezi platforma IrisAG.ro, după ce vei introduce seria de șasiu , datele privind caracteristicile tehnice ale vehiculului se vor completa automat, dacă vehiculul se regăsește în baza de date a DRPCIV. La fel se va întâmpla și în cazul în care asiguratul este o persoană juridică, iar firma figurează în baza de date de la Registrul Comerțului.

Emiterea contractului RCA se realizează după înrolarea în platformă și după finalizarea plății securizate cu cardul bancar.

Livrarea contractului de asigurare RCA online

Un alt beneficiu la IrisAG.ro este acela că după plata cu cardul, polița de asigurare RCA se livrează pe email și se înregistrează automat în contul creat pe platformă. Astfel, la reînnoirea RCA-ului, nu va mai trebui să introduci din nou datele autovehicului sau datele personale, fiind nevoie doar de alegerea unei noi perioade de asigurare, pentru obținerea ofertelor.

Potrivit reglementărilor ASF din anul 2020, dovada asigurării RCA se realizează fie prin prezentarea acesteia în format digital de pe telefon, fie printată pe hârtie albă.

Cerințele legale pe care trebuie să le respecte o platformă de emitere RCA online

Potrivit normei ASF, o platformă de emitere asigurări online trebuie prevăzută cu un sistem de înrolare, administrare și autentificare al utilizatorilor, utilizând tehnici de autentificare securizate, iar clientul care lansează ordinul de emitere a poliței trebuie să fie autentificat.

Emiterea poliței în mediul on-line se poate realiza doar după confirmarea acceptării acesteia, exprimată prin plata primei de asigurare.

Este util ca înainte de a cumpara online o polită de asigurare RCA, să verificați dacă platforma respectivă îndeplinește cerințele legale din Normele ASF.

Sfaturi utile la încheierea online a asigurărilor

  • Încheiați contractul de asigurare după ce vă asigurați că vă sunt prezentate toate aspectele prevăzute de cadrul legal.
  • Acordați atenție tuturor aspectelor prezentate de entitățile care comercializează contracte de asigurare prin mijloace electronice.
  • Nu încheiați o asigurare dacă nu sunteți convinși că ați înțeles produsul respectiv și nu v-au fost prezentate informațiile necesare.
  • Acordați atenție ce opțiuni bifați ca fiind acceptate atunci când cumpărați prin intermediul internetului.