Avantaje și dezavantaje ale colantării auto

Colantarea auto este un proces prin care îți poți proteja mașina de rugină, zgârieturi, dar și pentru un aspect estetic plăcut, fără a plăti sume mari pe o vopsea specială. Există atât avantaje, cât și dezavantaje ale colantării auto, motiv pentru care trebuie să te documentezi bine înainte de a lua o decizie. 

Colantarea și înfolierea auto sunt asemănătoare, dar totuși diferite. Ce înseamnă colantare auto? Lipirea unor folii speciale de caroseria mașinii, utilizând un adeziv special, care nu permite apei și altor impurități să ajungă în contact cu tabla mașinii. Care este scopul colantării auto? Protejare, dar și înfrumusețare. Presupune riscuri pentru mașină? Lipirea foliilor nu afectează tabla și nici vopseaua mașinii. Colantarea este rezistentă? Da, dacă este executată de profesioniști, în conformitate cu standardele. Iată pe scurt considerentele generale despre colantarea auto. Îți oferim în continuare lista scurtă a punctelor tari și a celor slabe legate de acest procedeu. 

Avantajele colantării auto

Gamă diversificată

Culorile și texturile din care poți alege colantarea dorită sunt numeroase, iar acest lucru va face ca mașina ta să capete un aspect îmbunătățit. Costurile cu acest procedeu sunt reduse semnificativ față de vopsirea într-o nuanță asemănătoare. 

Protecția mașinii

Mașina este asigurată și protejată împotriva ruginii, colantarea fiind un proces care nu permite ruginii, apei și soarelui să afecteze tabla autovehiculului. Vopseaua originală, care rămâne sub foliile colantate nu va avea de suferit, se va păstra intactă.  

Marketing și publicitate pe patru roți

Colantarea auto poate fi și o variantă excelentă pentru a face publicitate propriei afaceri, pentru că foliile pot fi realizate pentru a conferi un instrument mobil de publicitate. Apelând la un design colantare auto personalizat, publicitatea este gratuită și vizibilitatea firmei asigurată. 

Durată de viață îndelungată

Colantarea auto oferă imaginea dorită până la 5 ani de la realizare, dacă proiectul a fost executat de o firmă profesionistă. Lipirea etanșă a foliilor se realizează după ce caroseria este bine spălată și degresată pentru a favoriza întinderea și mularea perfectă. 

Renunțare sau înlocuirea foliilor colantării auto

Realizată într-o manieră profesionistă, colantarea auto este un procedeu care este reversibil. Poți renunța la folii, contra cost, procesul realizându-se la cald. Poți să înlături foliile și să revii la vopseaua mașinii sau poți pune folii noi, cu o altă culoare și textură. 

Dezavantajele colantării auto

Atenție la firma aleasă

Nu doar firma care se va ocupa de colantarea auto pentru mașina ta trebuie să fie una profesionistă, dar și foliile folosite trebuie să fie de calitate pentru a rezista în timp. În caz contrar, acestea se vor desprinde mult prea repede. 

O firmă serioasă îți va spune dacă ceea ce îți dorești se poate aplica pe tipul mașinii pe care o deții și va folosi folii adaptate cerințelor, fără a renunța la valoare lor specifică. Anumite modele de mașini au multe structuri și elemente care nu vor putea fi bine acoperite de o singură folie. Este bine să cunoști aceste lucruri, să decizi în cunoștință de cauză, înainte ca meseriașii să se apuce de lucru. 

Extra sfat: colantarea auto se poate realiza pe bucăți, astfel încât dacă se produce o zgârietură într-o parte să se poată înlocui folia repede, la costuri reduse. 

Proiect de prost gust

Contrar opiniilor, colantarea oferă un aspect estetic frumos mașinii. Dacă foliile sunt aplicate corect și se folosesc numai produse adecvate, mașina va fi protejată și va avea un design fresh. Dacă se fac compromisuri, atunci rezultatul final este posibil să fie dezamăgitor. 

Schimbarea culorii trebuie declarată

Dacă prin colantarea auto mașina și-a schimbat în totalitate culoarea, atunci trebuie să mergi la RAR să modifici caracteristicile ei în talon. 

Colantarea auto este o variantă prin care mașina își poate schimba aspectul, fiind în același timp și protejată. Varianta este una mai ieftină decât vopsirea într-o nuanță specială a întregii mașini. Atenție totuși, dacă modifici mai mult de 50% din culoare, trebuie să mergi apoi să schimbi talonul auto.