Biblioraftul – un obiect util atât acasă, cât şi la birou şi în unităţile de învăţământ

Unul din cele mai utile şi mai eficiente obiecte de papetărie care nu lipsesc din niciun birou şi din instituţiile publice, private, office sau de învăţământ, dar şi din locuinţele personale poartă denumirea de biblioraft şi reprezintă unul din cele mai importante elemente de organizare a hârtiilor şi documentelor.

Unii folosesc biblioraftul pentru organizarea facturilor, în timp ce alţii îl văd util pentru lucrările sau de ce nu, diplomele copiilor, pentru a pune într-o anumită ordine cazurile clienţilor sau bonurile de achiziţie ale companiei şi facturile cu dovada lor de plată. Indiferent de felul său scopul în care este folosit, biblioraftul este un element important care nu va lipsi din niciun birou.

Depozitare, organizare, protecţie – principalele caracteristici ale unui biblioraft

Deşi sunt elemente care par lipsite de importantă şi par foarte masive sau care ar ocupa mult spaţiu în bibliotecă sau pe birou, bibliorafturile sunt foarte utile, scutind foarte mult loc necesar depozitării hârtiilor care trebuie păstrate. Persoanele fizice justifica folosirea bibliorafturilor pentru că îşi depozitează facturile, documentele importante, lucrările copiilor şi contractele de închiriere a locuinţei, hârtiile primite de la banca sau de la diferite companii de furnizare servicii, înştiinţări şi multe alte documente importante.

Alţii justifică această achiziţie prin folosirea bibliorafturilor pentru a păstra cele mai importante scrisori, bilete personale, precum şi fotografii vechi. trebuie menţionat faptul că, o dată cu biblioraftul se vor achiziţiona şi foliile protectoare din plastic, importante pentru a proteja hârtiile de umiditate, razele soarelui, praf şi temperaturi negative. Ceea ce înseamnă că aceste bibliorafturi au şi rol de protecţie a documentelor.

Este puţin probabil ca reprezentanţii companiilor sau ci care lucrează în cadrul unei firme să nu cunoască importanța bibliorafturilor pentru menţinerea în siguranţă şi în cele mai bune condiţii a documentelor, dosarelor clienţilor, dovezii plăţilor sau a altor hârtii foarte importante.

Ce caracteristici au bibliorafturile?

Bibliorafturile sunt dispozitive şi elemente de birotică şi papetărie care permit depozitarea într-o arhivă şi numerotarea documentelor, a lucrărilor elevilor şi studenţilor, a situaţiei angajaţilor. Practic, toate documentele sunt ţinute în condiţii de maximă siguranţă cu ajutorul foliilor protectoare pe care le susţin. Având mecanisme de prindere sigure, niciun document important nu se poate pierde.

O altă caracteristică a bibliorafturilor este aceea că pe cotorul biblioraftului se poate ataşa o etichetă unde pot fi notate informaţiile generale necesare, astfel încât utilizatorii să ştie unde pot căuta un anumit act, o factură sau un document. În cadrul acestor dispozitive se pot ataşa atât documente perforate, cât şi documente prinse în folii de protecţie. Foliile sunt mult mai eficiente, permiţând o mai buna organizare şi păstrare a documentelor, precum şi ferirea lor de umezeală şi de condiţii negative.