Boli bizare despre care nu se cunosc foarte multe detalii

Medicina a avansat foarte mult în ultimii ani, iar cercetări în privința combaterii virusurilor și a bolilor pe care le provoacă, precum și identificarea unor tratamente pentru afecțiuni mai puțin cunoscute se fac în permanență.

Oamenii de știință au identificat, de-a lungul anilor, numeroase afecțiuni, mai grave sau mai puțin grave, precum și cauzele acestora. Însă, în continuare există multe boli despre care nu se cunosc foarte multe detalii.

Se vorbește foarte mult despre bolile cardiovasculare, despre cancer, diabet ori accident vascular cerebral. Știm răspunsurile la întrebări, precum „ce e cuperoza?“ „care e tratamentul pentru gripă“, discutăm despre apa termala beneficii sau despre alimentele bogate în nutrienți, care ne ajută să ne menținem sănătoși, însă există în continuare și multe necunoscute.

Iată câteva dintre cele mai bizare boli identificate până în prezent:

Xeroderma pigmentosum sau „sindromul vampirilor“

Protecția împotriva razelor ultraviolete este recomandată de toți specialiștii, întrucât expunerea la soare ne poate afecta puternic sănătatea pielii. Însă, pentru unii oamenii, expunerea la soare devine imposibilă. Xeroderma pigmentosum este o afecțiune rară care se manifestă printr-o sensibilitate crescută la efectele dăunătoare ale razelor ultraviolete. Efectele sunt asupra pielii și asupra țesuturilor din jurul ochilor. Vârful limbii și buzele pot avea, în unele cazuri, de suferit.

Această afecțiune genetică este cunoscută și sub denumirea de „sindromul vampirilor“, întrucât persoanele diagnosticate care vor să se bucure de soare vor suferi consecințe grave, respectiv inflamarea zonelor expuse la razele ultraviolete. Aproximativ 25% dintre pacienții diagnosticați cu „sindromul vampirilor“ dezvoltă anomalii ale sistemului nervos, care se manifestă prin pierderea progresivă a auzului. De asemenea, persoanele diagnosticate cu această afecțiune au un risc crescut de a dezvolta boli oncologice. Simptomele, care variază de la arsuri puternice și piele uscată la pierderea funcțiilor intelectuale și convulsii, apar, de regulă, înainte de vârsta de 10 ani.

Sindromul „Alice in Wonderland“

Potrivit Oxford Handbook of Clinical Medicine, citat de CNN, cei care suferă de sindromul „Alice in Wonderland“ percep obiectele mult mai mici decât sunt în realitate. Manifestarea, cunoscută și sub numele de micropsie, poate afecta, de asemenea, auzul și percepția asupra propriei persoane.

Această tulburare se manifestă prin migrene și este denumită după romanul „Alice’s Adventures in Wonderland/ Alice în Țara Minunilor“, de Lewis Carroll, în care personajul principal trece printr-o experiență bizară similară cu cea de care au parte persoanele care suferă de micropsie.

Sindromul accentului străin

Persoanele care suferă de această afecțiune încep, dintr-odată, să vorbească într-un dialect străin. La început, specialiștii n-au considerat această problemă una de natură neurologică, însă, în 2002, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au observat că persoanele diagnosticate cu sindromul accentului străin suferă de aceleași anomalii ale creierului, ceea ce provoacă schimbări în vorbire: prelungirea anumitor sunete, tonalitatea vocii etc.

Cei care suferă de sindromul accentului străin nu au fost neapărat expuși la un dialect nou. De fapt, ei vorbesc în continuare în limba maternă, însă felul în care rostesc cuvintele se schimbă în așa măsură încât poți crede că vorbesc cu accent străin.

Primul caz a fost înregistrat în 1941, când o femeie din Norvegia a început să vorbească cu un puternic accent german și a fost înlăturată din comunitatea ei.

Dacă, în trecut, persoanele cu afecțiuni mai puțin cunoscute erau supuse oprobiului public, în prezent, datorită evoluției medicinei, își pot duce mai ușor traiul de zi cu zi.

Sursă foto: Unsplash